„Jsme samozřejmě rádi,“ smál se předseda klubu Ivan Horák, který má na obrovském úspěchu velkou zásluhu. Ani on ale zatím neuměl říci, jak to bude s případným postupem Lhoty do divize. „Vše dáme brzy veřejně vědět, ale zatím neřeknu nic,“ řekl. V pondělí ráno vydal tiskovou zprávu, v níž postup odmítl (čtěte ZDE)

S postupem Lhoty to bylo trochu jako se stanovením termínu posledního duelu v Libušíně. Chvíli to vypadalo na pátek, pak na neděli, pak na sobotu a nakonec se přece jen hrálo v neděli. V klubu s asi nejkrásnějším areálem v okrese se také plány měnily, nakonec převládl rozum.

Co se nezměnilo, byla radost z úspěchu. Výkon proti poctivě hrajícímu sestupujícímu už ani zdaleka nebyl takový, jako v závěru podzimu, kdy Lhota zvítězila 11:1. Teď jí stačil brejk proměněný Mbahem a v závěru pokutový kop Houžvičky.

Libušínským jen bojovnost a nadání borců jako Havrda, Křemen nebo Veselý nestačila, přestože i tady hodlají do A třídy postavit dobré mužstvo. „Měli jsme moc zraněných, odešli Bosňáci. S klukama z béčka jsme se prali, jak to šlo,“ vyprávěla jedna z ikon klubu, už dvačtyřicetiletý Honza Kopřiva, jehož trápí také zranění. Stejně jako oporu Abrhama, který musel z placu už po deseti minutách a ledoval koleno.

Na druhé straně se žertovalo mnohem víc. Trenér Jiří Kabyl při focení černých perel sestavy Ibeho, Mbaha a Kwameho pokřikoval, že Africký deník ještě neexistuje, zvážněl až při zhodnocení bombové sezony. „Je to krásný úspěch,“ vydechl trenér, který podle svých slov dostal při loňském příchodu k mužstvu od vedení dva úkoly: zlepšit atmosféru v kabině a dostat mužstvo na páté místo tabulky. „Sami podle oslav vidíte, že atmosféra je skvělá a jsme první, co k tomu dodat?“ usmál se Kabyl.

Kde se sezona zlomila ve prospěch Lhoty, to přesně určovat nechtěl. Možná v nedávném zápase v Příbrami, kde Lhota v oslabení a bez brankáře neskutečně otočila výsledek proti Spartaku. „Hlavně jsme ale na podzim hráli s větší lehkostí a dávali spousty pěkných gólů. Na jaře už to tak nebylo, byla tam zraněním nemoci, méně jsme trénovali. Ale přesto jsme dovedli bodovat a dokonce víc než na podzim. To byl asi základ našeho úspěchu,“ mínil bývalý ligový fotbalista.

Úspěchu, který docení určitě i příští generace. Mimochodem Lhota se o ni stará skvěle a směrem k dětem svoje cíle měnit nehodlá.

Prohlédněte si video z oslav řízených Afričany z kádru Lhoty

7. ročník Memoriálu M. Ježka opět ozdobily hvězdy hokejového i fotbalového nebe.
Hvězdy podeváté v Knovízi. Pro Hynka se vybralo 71 a půl tisíce
Ředitel 12. ZŠ Kladno Vladimír Dufek (vlevo) s Jaromírem Jágrem.
Doberská Čechie slaví stovku s hokejisty. Dufek tím končí
Postupová radost Sokolů / Sokol Hostouň vítězí v Divizi B a postupuje do ČFL
Tak jsou první, no a co! Hostouň vyhrála divizi a těší se na ČFL