I když jste s fotbalem začínal v Příbrami, je Vaše hráčská kariéra spjata především s pražskou Spartou.Co považujete za svůj největší úspěch jako hráč?
Se Spartou jsem získal celkem pět titulů mistra republiky a čtyři  vítězství v tehdejším Československém poháru. Za letenský celek jsem odehrál celkem 275 zápasů a vstřelil devět branek. Vedle domácích titulů si považuji i starty v tehdejším Poháru mistrů evropských, předchůdci dnešní Ligy mistrů, kde jsem si zahrál proti špičkovým světovým týmům Barcelona a Real Madrid. Real jsme dokonce v roce 1983 vyřadili.

A váš největší trenérský úspěch?
Celkem čtrnáct let jsem dělal asistenta hlavního trenéra v nejvyšší soutěži. Především v Českých Budějovicích, ale i v pražské Spartě (1999 – 2001) nebo  ve Slavii  (1997), Příbrami (2005-07).  Několikrát jsme v Budějovicích  postoupili  do první ligy. Ve Slavii jsme  skončili  druzí, ve Spartě jsme hráli s béčkem  dva roky  o postup a s áčkem získali dvakrát double.  V Příbrami  jsme naskočili  k mužstvu v patnáctém kole a skončili osmí.

V průběhu minulé sezony jste jako hlavní trenér převzal A tým SK Kladno. Bylo to v době, kdy se nacházel v krizi a hrozil sestup do divize. K sestupu nakonec nedošlo, byť o udržení jste museli bojovat až do posledního kola. Vy osobně jste věřil v záchranu, když jste tým přebíral?
Věřil jsem od prvního okamžiku. Asi se na tom podepsalo i to, že jako trenér, respektive asistent, ale i jako hráč jsem za svou  kariéru nikdy nesestoupil. Mužstvo bylo hodně oslabené, byli  tady pouze mladí hráči , starší – Bartoš , Samek , Hajník  měli zdravotní  potíže a závěr  jsme dohrávali jen  s mladými . Pravdou je, že nám k záchraně musel pomoci výsledek  jiného  zápasu.

Jak myslíte, že bude vypadat nedávno rozjetá nová sezona 2012-13? Bude kladenský tým opět bojovat jen o udržení soutěže, nebo se bude pohybovat alespoň v klidném středu tabulky?
Kladenský fotbal má především velké finanční problémy. Jednáme  s městem o finanční  podpoře  a  věřím , že  najdeme společnou  řeč. Z těchto důvodů se nepodařilo pro tuto sezonu klub  nijak výrazněji posílit. Spíše jsme jeho kádr jen doplnili v podstatě neznámými hráči z nižších soutěží. Přišel zkušený  Procházka, ale odešel mladý a velmi dobrý Rendla do Čáslavi. Přišli  většinou  mladí  hráči a ti  musí  trénovat, mít  zájem  o fotbal  a  chtít  něco  dokázat! To mi  u některých  mladých  kladenských  hráčů často  chybí. Řídím  se  pokorou, skromností a respektem  ke  každému  a  totéž  vyžaduji  od  kluků i od lidí  u fotbalu . Sezona bude pro nás jistě velmi náročná. Přesto si myslím, že se budeme postupně zlepšovat.
Mám vyzkoušeno, že když  trénuje  mladý  hráč  do 23 let pravidelně,  má  zájem, chuť, a obětuje fotbalu  vše, stane  se  z něj  dobrý  fotbalista na  vysoké  úrovni. A naopak dobrý  nebo nadějný  fotbalista  se  změní  časem  v trosku  a vypadne  ze  základu, pokud má  dojem, že je  hvězda a chová  se  namyšleně.

Od kterých hráčů si nejvíce slibujete?
Především od těch nejzkušenějších, kteří si zahráli i nejvyšší soutěž. Mám na mysli především Pavla Bartoše, pokud bude zdráv, Tomáše Procházku a Lukáše Hajníka.

V přípravě na sezonu se objevilo kolem pěti fotbalistů z Ukrajiny. Kolik jich nakonec v Kladně zůstalo?
Zatím počítám s Timurem Macijevičem,  Olegem Logojdou  a  Timurem Nessipbayevem.  

Luboš HORA