Vedení fotbalové Hostouně se snaží kromě dospělého fotbalu (A tým letos postoupil až do krajského přeboru) věnovat i mládeži. I proto uspořádalo letos druhý ročník Hostouň Children Fotbal Cupu, který je určen fotbalistům ročníku narození 2005 a mladším (u dívek je hranice o rok posunuta).

V celkem čtyřech turnajích změřilo síly dvanáct týmů, které byly vždy vylosovány do dvou skupin a v nich si zahrály systémem každý s každým. Pro rychlý průběh turnaje se hrálo na čtyřech hřištích zároveň.

Kvůli větší vyrovnanosti zápasů bylo závěrečné kolo na stadionu Vojtěcha Zeithamela v Hostouni rozděleno do dvou skupin podle výkonnosti týmů z předešlých tří kol. „Tím se podařilo smazat některé veliké rozdíly mezi jednotlivými týmy a kluci s holkami si tak mohli na závěr turnaje zahrát dobrý a vyrovnaný fotbal," říkal šéftrenér mládeže Sokola Zdeněk Požár.

V první skupině se tak o 1. až 6. místo utkaly Praga Vysočany, Sokol Hostouň, Bohemians 1905 (2006), Bohemians 1905 (2005), FC Dobrovíz A a Sokol Lipence, ve skupině o 7. až 12. místo se střetly ABC Braník (2006), SK Lhota, SK Kročehlavy, Baník Švermov, FC Dobrovíz B a Sokol Červený Újezd.

Celkové vítězství nakonec brala Praga Vysočany se skvělým střelcem Sebastianem Divišem (51 gólů) před druhou Hostouní, za ní naopak nejpřesněji pálil hodně talentovaný Šimon Potužník (38 branek) a dobře mu sekundoval Ondřej Požár (26 branek).
Vedení Hostouně se tradičně postaralo také o příjemný závěrečný ceremoniál se spoustou hezkých cen pro všechny týmy i nejlepší hráče.

„Přestože turnaj v jeho průběhu často sužovala nepřízeň počasí, byli jsme velmi příjemně překvapeni zájmem rodičů a nasazením mladých hráčů a hráček. Myslím, že nás druhý ročník jenom utvrdil, že pořádání takovýchto akcí v této podobě má smysl i do budoucna a to i přes jejich organizační náročnost," řekl deníku předseda Sokola Hostouň Jiří Hondl.

Podle něj byl ve srovnání s minulým rokem znát posun v kvalitě a dovednostech hráčů a bylo příjemné vidět, že v konkurenci mužstev, která jsou úplně jinde než-li většina účastníků (Bohemians, Praga nebo Bráník), týmy z Kladenska nepropadly.

„Samozřejmě jsme byli potěšeni výkony naší přípravky, která patřila k nejlepším. Pro příští rok bychom chtěli turnaj oživit i třeba jedním nebo dvěma týmy ze zahraničí. Srovnání by mohlo být zajímavé. Uvažovali jsme i o tom, že by finální turnaj mohl být součástí třeba kempu. Máme určitě nad čím přemýšlet a věříme, že další ročníky budou vždy o něco lepší než ten předchozí. S letošním byla z naší strany spokojenost a věřím, že i ze strany všech účastníků," dodal Hondl.

Konečné pořadí týmů:
1. SK Praga Vysočany
2. TJ Sokol Hostouň
3. FC Dobrovíz A
4. Bohemians 1905 (r. 2006)
5. Bohemians 1905 (r. 2005)
6. Sokol Lipence
7. ABC Braník (r. 2006)
8. TJ Baník Švermov
9. SK Lhota
10. SK Kročehlavy
11. FC Dobrovíz B
12. Sokol Červený Újezd

Konečné pořadí střelců:
1. Sebastian Diviš (SK Praga Vysočany) – 51 branek
2. Šimon Potužník (TJ Sokol Hostouň) – 38 branek
3. Ondřej Požár (TJ Sokol Hostouň) – 26 branek