Na tom, že je Kladno na softballové mapě zase vidět, má zásluhu i bývalá reprezentantka Lucie Halakucová, která byla nedávno v rámci Plesu sportovců vyhlášena v anketě Sportovních areálů města Kladna (SAMK) Sporťákem Kladenska.

„Fajn ocenění, softbal se zase trochu dostane do povědomí lidí a za to jsem nejraději, protože o to se všichni v klubu snažíme. LASO zase funguje naplno, děti mají o sport zájem a schází nám jen hřiště a vlastní zázemí, o to teď všichni bojujeme," říká devětadvacetiletá vůdkyně kladenského ženského družstva.

Talentem byla odjakživa, tvrdým tréninkem se vypracovala. Až do extraligy a později do národního týmu. Následně dala přednost práci, ale soft jí scházel. I proto se vrátila do Kladna a teď by mohla i do reprezentace. Pokud ji trenéři osloví.

Proč ale před lety s klubu odešla?

„Kladno hrálo druhou ligu a já chtěla výš, proto jsem odešla. Před pěti lety se ale náš tým, který v juniorském věku platil za nejlepší u nás – a byly jsme fakt docela obávaným soupeřem – dal dohromady. Některé holky už měly rodiny, jiné zájmy, ale shodly jsme se, že softball pro zábavu bychom si zahrály ještě rády. A najednou jsme začaly vyhrávat," vysvětluje Lucie Halakucová, jak ke znovuobnovení ženského klubu došlo.

Děvčata se ale nechtěla sportem jen bavit. Postupně zjišťovala, že jsou pořád ještě dobrá a postupovala. Z Pražského přeboru do druhé ligy a pak bleskově až do nejvyšší soutěže.

Extraliga startuje v květnu, dívky z LASO už mají za sebou první přípravné zápasy. A Halakucová (start pro ni bude nesmírně zajímavý, na hřišti jejího bývalého klubu Čechie) přiznává, že mají respekt.


„Na druhou stranu bez respektu člověk nevyhraje nic. Věříme, že se v lize udržíme. Hodně jsme zlepšily tréninky, máme dva trenéry, pracujeme jinak než dosud. Zatím to byla hlavně legrace a zábava, teď jsme přidali na intenzitě tréninku. Nicméně nás to pořád baví," říká svěřenkyně kouče Milana Kotíka.

Celý rozsáhlý rozhovor s Lucií Halakucovou o kladenském baseballu a softballu čtěte v sobotním vydání Kladenského deníku (6.4.) na straně 2.