Letos by mohla být rozsáhlejší diskuse, poněvadž loni byly uvedeny v život čtyři novinky a právě ty by mohly být hlavním tématem příspěvků.K

Předseda svazu Petr Blažej však očekává poklidný průběh, poněvadž je přesvědčený, že kluby novinky přijaly pozitivně. Snad jen tresty za žluté karty by mohly být ožehavějším tématem.

Blažej nechce aktiv zdržovat hlasováním, proto zástupci klubů obdrží před zahájením schůze dotazník, který vedení svazu během aktivu vyhodnotit. Týkat se bude právě počítání karet. „Pak rozhodneme, zda stávající systém zachovat nebo ne," uvedl Blažej a odmítl, že by se karty počítaly třeba jen v okresním přeboru.

„Buďto se budou sčítat ve všech soutěžích nebo v žádné," prohlásil.

Kladenský deník vytvořil na svých internetových stránkách na téma novinek anketu, které se mohl zúčastnit kdokoli z veřejnosti. Článek s otázkami měl za dobu trvání přes tři tisíce vstupů a zaznamenal téměř tři stovky hlasů.

Vedle možnosti střídat pět hráčů šlo o tyto novinky:
1. Při nerozhodném výsledku přicházel na řadu penaltový rozstřel o bonusový bod.
2. Po čtyřech, osmi (atd.) napomínáních stál hráč jedno, dvě či více utkání.
3. Na konci sezony se hrála barážová utkání horších týmů vyšších soutěží s lepšími celky nižších.
Čtenářů jsme se ptali: Která, nebo které z novinek byly podle vašeho názoru přínosem? Tady jsou výsledky hlasování:

1. Baráž, rozstřel, tresty ⋌143
2. Rozstřel ⋌71
3. Baráž, rozstřel⋌ 33
4. Baráž ⋌18
5. Tresty ⋌ 13
6. Tresty, rozstřel ⋌ 12
7. Baráž, tresty ⋌ 3

Ze součtu hlasů vyplývá, že nejvíc se respondentům zamlouval penaltový rozstřel o bonusový bod. Získal 259 hlasů. Druhá skončila baráž (197) a nejmenší přízeň získaly tresty za žluté karty (171).

Svaz dvakrát obeslal kluby s návrhem na změny v soutěžích mládeže, konkrétně přípravek, jejichž úroveň leží Blažejovi na srdci. Dva nebo tři kluby oddíly byly proti turnajovému systému za účasti tří týmů. Každý by odehrál dvě utkání místo jednoho, což by bylo jen o málo časově náročnější. Pokud bude víc negativních stanovisek, je svaz připraven uvést do praxe souběžně oba modely.