„Je pravda, že dojedu podzimní část sezony a pak skončím. Ale určitě z toho nechci dělat nějakou vědu a povyk pro nic. Věci půjdou normálně dál, i já klidně novému výboru pomohu. Jenom už ne v takovém rozsahu jako dřív, protože si potřebuji od fotbalu trochu odpočinout. Kdo ho dělá jako já, tak ví, že to jednoduché není," říká Stanislav Šulc.

Pod jeho vedením se AFK Tuchlovice stal jedním ze sportovních fenoménů na Kladensku. A zdaleka ne pouze výsledky A týmu mužů. Kdo znal tuchlovický areál ještě před pár lety, sotva by věřil, že tu může vyrůst tak krásný stánek, jako je tady dneska.

Dřív bylo hřiště šikmé, uprostřed škvára, za brankou dvoumetrové kopřivy, kabiny v dezolátním stavu.

To vše se začalo postupně měnit k lepšímu, později přišla i rekonstrukce nedalekého tréninkového hřiště v Srbech, kde se dnes připravují nejen tuchlovické celky, ale v létě také další včetně Kladna.

Šulc skromně zásluhy odmítá a přičítá je bývalému starostovi Karlu Burdovi. Ten uměl sehnat na sport finance a díky němu jsou Tuchlovice tam, kde jsou.

Nicméně hybnou pákou všech operací byl také Stanislav Šulc. „Něco jsme tady dokázali, i velkým přičiněním bývalého starosty. Práce byla díky němu jednodušší, byl tam náboj, zápal. Teď už mi trochu energie schází, proto dojedu podzimní část a skončím. Ale opakuji, nechci kolem toho dělat žádný poplach nebo aféru. Výbor funguje dobře, tak si prostě zvolí nového předsedu a pojede se dál," nechce vířit situaci Stanislav Šulc.

Přesto jsme mu položili otázku, zda za jeho odchodem přece jen nestojí nová politická situace v obci. Karel Burda už loni ve volbách kandidovat nechtěl a neuspěli ani ti, které podporoval. Přišlo nové vedení.

„Je pravda, že nové vedení má na fungování fotbalového klubu jiný náhled. Ale tohle musíme respektovat, oni jsou teď zodpovědní. Jsem ale přesvědčen, že s novým vedením klubu najdou společnou řeč a fotbal v Tuchlovicích poběží dál na úrovni," říká dlouholetý předseda AFK.

Strasti áčka důvodem odchodu nejsou

Nedobrý start A týmu do krajského přeboru, kam po letech snažení postoupil, není důvodem Šulcova odchodu.

Sám našel tři příčiny.

Úplně zdráv není hlavní střelec Matyáš Kudela, v přípravě marodil také další klíčový muž Martin Fitko (mimochodem Šulcův zeť). K tomu se přidávají další hráči, takže tým ještě nebyl kompletní.

Druhou příčinou je, že Tuchlovice se jako vesnice dostala mezi kluby z větších měst. „Hlavně jsou v soutěži zabydlení, nebo mají jiné vazby. Jsme pak trochu za otloukánky, nicméně tyhle věci musíme bojovností eliminovat," tvrdí předseda, jenž se s výborem dokonce odhodlal k tomu, že odvolali kouče Miloslava Mrázka. „Dokázal za rok a půl to, co se jeho předchůdcům nepovedlo, za to mu patří velký dík. Ale tým potřeboval nový impuls a na výměnu hráčů nemáme dost silného sponzora," vysvětluje Šulc.

Třetí příčinou horších výkonů je podle něj nepovedený začátek a s tím související špatná psychika mužstva. „Nepřeje nám ani sportovní štěstí. Šli jsme do soutěže bez většího posílení, chceme dávat prostor svým odchovancům, vždyť dorost hraje také krajskou soutěž. To je naše filozofie a nechceme ji opustit ani v případě, že soutěž nezachráníme. Svět by se kvůli tomu nezbořil. Já si ale myslím, že tým má kvality na to, aby se v kraji udržel a že to zvládne," dodal Stanislav Šulc.