Když se vrátíme do uplynulé sezony, asi ji můžete hodnotit jako klidnou?
Nedočkali jsme se žádných rušný momentů. Nebyly excesy typu jako třeba před lety, kdy došlo ze strany hráče Doks k nakopání rozhodčího.

Přesto ale například SK Hvozdnice byl vyloučen ze soutěže slušnosti. Proč?
To byl jediný případ. Hráč uvedeného klubu strčil do rozhodčího a považovalo se to za inzultaci. Proto vyloučení ze soutěže slušnosti. Jinak nic dalšího se opravdu nestalo.

Losovací aktiv přinesl pro kluby řadu překvapení, o nichž kluby ani nevěděly, nebo se s nimi o změnách nejednalo? Připomeňme si třeba penalty. Před minulou sezonou kluby penalty odmítly, teď jste o nich rozhodli, aniž byste s nimi jednali?
Změny se nerodí ze dne na den a není možné, abychom ke každému kroku svolávali aktiv nebo valnou hromadu. Navíc o penaltách rozhodl výkonný výbor a má to dva aspekty. Jednoznačně se vycházelo z toho, že penalty po nerozhodném výsledku, které zavedla řídící komise pro Čechy v divizi a ČFL, se osvědčily a získaly mezi diváky na popularitě. Druhým aspektem byly i některé okresy ve Středočeském kraji, kde se už penalty také kopaly. Proto se na základě těchto skutečností výkonný výbor rozhodl, že k tomu přistoupí.

Jak bylo na aktivu vidět, nikomu to nevadilo.
Tak trochu jsme s tím počítali, že to kluby přijmou. Před minulou sezonou, když kluby hlasovaly o penaltách, to bylo 50 na 50. 
Je zřejmé, že většina klubů dnes penalty chce.

Provedli jste v krajském přeboru i změnu v evidenci žlutých karet. Hráč by po čtyřech kartách neměl stát, ale místo toho dojde k finančnímu postihu klubu…
Pokud se týče žlutých karet v krajském přeboru, to je věc, která trvá léta. Dobře si pamatuji na roky, kdy se hráči v krajském přeboru ze žlutých karet vykupovali. U nás hráč dostal stop na jedno utkání za čtyři žluté karty, a když dostal osmou a následně červenou, stál místo dvou tři utkání. A to se klubům nelíbilo. Navíc středočeský přebor byl jediným, kdo tyto tresty v disciplinárním řádu naplňoval, zatímco v divizi nebo dokonce ČFL hráč za žluté karty nestojí. Proto jsme přikročili ke kroku, aby hráči nemuseli stát a mohli hrát.

Žluté karty jste ale zavedli nové i v I. A třídě. Tam také budou platit postihy za karty?
Ano, zavedli jsme žluté karty i v obou skupinách I. A třídy. Je ale třeba si vyjasnit, že nejsme motivováni tím, abychom od klubů vybírali peníze, ale chceme jim dát možnost aby hráči hráli a zároveň se snažíme zavést na hřišti pořádek.

Poplatky za žluté karty od klubů, já tomu říkám pokuty, jsou nějak taxativně určeny?
Za čtyři ŽK 1000 Kč, za osm ŽK 2000 Kč a za 12 ŽK 3000 Kč. Při částkách 2000 a 3000 Kč se na hráče pohlíží už jako na recidivistu, proto dochází k zvýšení postihu. Na druhé straně ale musíme přiznat, že jen je-den hráč za celou minulou sezonu obdržel 12 žlutých karet.

Hovořil jste i o snaze zavést tím pořádek na hřištích. Snažíte se kluby a hráče i jinak motivovat?
Rozhodně ano. Kluby motivujeme soutěží slušnosti v každé skupině. Bavíme se o krajském přeboru a I. A třídách. Vítěz soutěže slušnosti dostane 30 000 Kč, druhý 25 000 Kč a třetí 20 000 Kč. Tedy ceny celkem za 225 000 Kč.

A jak je to u I. B tříd, kde se žluté karty nepočítají?
Nepočítají, ale evidují se a i ve všech pěti skupinách se započítávají do soutěže slušnosti. Tady každý vítěz dostane odměnu 20 000 Kč, druhý 15 000 Kč a třetí 10 000 Kč.

Opusťme karty a podívejme se na mládež. Zavedli jste dva krajské přebory. Co vás k tomu vedlo?
To bylo trochu složitější rozhodnutí. Ale dostali jsme se do stadia, kdy dorost nemá statut pro účast v ligových soutěžích a nemůže postoupit. Krajský přebor dorostu, který jsme měli za účasti šestnácti týmů, se tak stal uzavřenou soutěží. Proto jsme se rozhodli v návaznosti na velikost kraje vytvořit dva krajské přebory. Víme, že to je tak trochu potlačení sportovní stránky a snížení kvality soutěže, ale když není šance postoupit do vyšší soutěže, proč by třeba dorost Čáslavi nebo Kutné Hory měl jezdit až do Příbrami nebo Dobříše. Navíc tím také ušetříme klubům náklady na cestovné.

A jak se k tomuto rozdělení kluby stavěly?
Ze všech účastníků to vadilo jen Mnichovu Hradišti, které tvrdí, že sportovní stránka upadne a že nebudou hrát s tolika kvalitními soupeři jako dosud. Ale pro nás zvítězila skutečnost, že čím víc družstev má i mladší dorost, tím lépe. Pochopitelně náklady na cestování v našem velkém kraji jsou také důležité.

Znamená to, že se po letech bude opět hrát finále o krajského přeborníka?
Nejen to. O třetí místo budou hrát druhé týmy, o páté družstva ze třetích míst a tak dále.