Jaroslav Hrubeš potřeboval pochopitelně pomoc. Dostal ji od někdejšího skvělého brankáře československé i české reprezentace, zmíněného West Hamu, ale i Queens Park Rangers či mateřského Baníku Ostrava Luďka Mikloška, který pracuje pro společnost Sport Invest.

„Luďkovi patří obrovský dík, zejména jeho zásluhou se akce neskutečně povedla. Zařídil skvělé ubytování, pomohl s programem, ale hlavně dohodl zápas s West Hamem a zařídil vstupenky na Premier League. Díky patří i dalším lidem ze Sport Investu v čele s Viktorem Kolářem," pokyvoval nadšený Jaroslav Hrubeš.

Dostat se do anglického fotbalového světa, to je jako dostat do světa úplně jiného. Ostrovní země fotbal miluje a vidíte to na každém kroku.

Kladeňáci do ní ale vyrazili minulou středu přes Německo se zastávkou v Erlangenu, kde je čekal první přátelák. S domácími remizovali 1:1 a co je zajímavé, přivítal je tam jiný bývalý skvělý ostravský hráč a reprezentant Tomáš Galásek, který tu trénuje patnáctku. „Viděl jsem ho poprvé, ale je fakt bezvadný člověk. Postaral se o nás, domluvil večeři, pak nás vyvezl z města na dálnici. Vše ochotně, s dobrou náladou," chválil Hrubeš někdejší hvězdu Ajaxu Amsterodam.

Po utkání v Německu výprava čítající 48 lidí opět nasedla do autobusu a pokusila se trochu prospat. Čekal totiž přesun do Calais a poté trajektem do Doveru a dál do Londýna. Náročný čtvrteční program obsahoval dále ubytování v hotelu a odpoledne přesun do Rush Green, kde sídlí akademie West Hamu. Tam také hned sehráli utkání s domácími United. „Vstoupíte do areálu a jste v jiném světě. Šest velkých travnatých ploch, žádná umělka. Mladí hráči tam mají veškerý komfort včetně jídelny, velké učební místnosti s počítači, pro každého je tam rotoped na vyježdění únavy," popsal Hrubeš.

V úvodu duelu s West Hamem, jehož sestava byla prošpikována i fyzicky urostlými černochy Kladeňáci trochu zírali. Loňský vítěz žákovské ligy začal s přehnaným respektem, na balonu perfektní domácí dominovali a vedli 2:0. Pak se ale hra srovnala. „Kluci přidali, přestali mít obavy a nakonec prohráli jen 2:3, když na remízu určitě měli," je přesvědčen Hrubeš, pro něhož samozřejmě výsledek nebyl podstatný. I když dva góly jeho syna mu radost udělat musely.

Program kladenské výpravy zápasem s West Hamem zdaleka nekončil, čekaly je ještě dva skvělé dny. Pátek byl pro kluky úžasným zážitkem, když po tříhodinovém výletu přes celý Londýn navštívili svatostánek slavné Chelsea – stadion Stamford Bridge. Ten si komplet prohlédli, utratili spoustu liber ve fanshopu, prohlédli si osobně kabiny včetně áčka Chelsea, nechali se vyfotit v tiskovém středisku. Na místě, kde sedává po každém utkání charismatický kouč Jose Mourinho…

Hlavní programem soboty byla pak návštěva zápasu Premier League mezi West Hamem a Sunderlandem. Domácí ve skvělé atmosféře vyhráli 1:0 a Kladeňáci získali další skvělý zážitek.

Když se fotili před stadionem Upton Park, najednou dorazil chlapík v obrovském autě a beze slova se šel vyfotit s nimi. Až později zjistili, že jde o majitele klubu Davida Golda, jehož majetek činí podle internetu 350 milionů liber – to je 14 miliard korun! „My se fotili poblíž jeho parkovacího místě, proto k nám asi zamířil a my vůbec nevěděli, o koho jde. I Luděk Mikloško byl překvapen, s kým že to máme fotku," smál se Hrubeš (na snímku z tiskového střediska Chelsea).

Jaroslav Hrubeš v tiskové středisku Chelsea, kde hodnotí zápasy třeba Jose Mourinho. Mikloško výpravě poradil také trasy prohlídek historického centra Londýna včetně nejznámějších památek jako Trafalgarského náměstí, Buckinghamského paláce nebo Westminsterského opatství. „V Londýně jsme toho prožili hodně a věřím, že na to kluci nikdy nezapomenou. Památky, které jinde kluky tolik neberou, pro ně tady byly zajímavé. A také fotbalově to pro ně byla obrovská škola. Oni i my starší jsme viděli obrovský rozdíl, jakým se to dělá tam, a tady. Je to asi něco jako když srovnáte českou ligu s Premier League," dodal Jaroslav Hrubeš.

Zájezd hradili pouze rodiče a sponzoři, které tým sehnal. „Vedení SK Kladno nám nepomohlo, ale tam bych to ještě pochopil, peníze tam jsou na hraně. Očekával jsem finanční pomoc od nového vedení města, ale bohužel jeho rada naši žádost zamítla. Přitom tohle byla podle mě opravdu skvělá reprezentace kladenského fotbalu a celého města," uzavřel Hrubeš.

Další info a foto najdete ZDE