Vážení sportovní přátelé, milí Kladeňáci, dovolte mi z titulu kladenského zastupitele, sportovního nadšence a milovníka fotbalu pár slov ke kauze kladenské kopané.

V téměř vánočním čase zasedlo zastupitelstvo k posouzení žádosti SK Kladno a přijalo usnesení k žádosti o dvoumilionovou dotaci. Vzhledem k situaci, která se odehrála, odehrávala se a s největší pravděpodobností se ještě odehrávat bude, si dovolím shrnout celou situaci. Považuji za nutné sdělit mým voličům důvody, proč jsem hlasoval proti poskytnutí této dotace a z jakých důvodů.

Na jednání poslaneckých klubů 9.12. 2013 bylo ústy jednoho z členů představenstva – Vladimíra Lemona, sděleno, že bez dvoumilionové dotace činnost SK Kladno v dohledné době zanikne. Byla přiznána výše tzv. vnitřních dluhů ve výši 40 mil. korun s tím, že jediným věřitelem je Josef Drahota, toho času zároveň předseda akciové společnosti SK Kladno. Tedy člověk, který SK Kladno půjčuje a zároveň ten, který své půjčené finanční prostředky v SK utrácí. Dále z jednání vyplynulo, že pan Drahota nebude chtít v budoucnu své půjčené finanční prostředky vrátit.

Důvody tzv. mimořádné žádosti o dotaci za SK na jednání zastupitelstva města 23.12. 2013 přednesl a obhajoval předseda představenstva akciové společnosti – zmíněný Josef Drahota. Z mého pohledu krok rozumný, avšak způsob napadání těch, které žádám o dotaci, do roviny osobní, je naprosto nevhodný.

SK Kladno žádal o poskytnutí mimořádné dotace ve výši dva miliony korun na podporu mládeže. Jako argument své žádosti předložil zastupitelům seznam neuhrazených faktur víceméně za energie, dopravu, pronájmy. Současně s těmito informacemi byl zastupitelům, na výzvu primátora města Dana Jiránka, předán souhrn veškerých dluhů SK Kladno, ovšem občanského sdružení. Tedy sdružení, které provozuje sportovní činnost mládeže. Dluhy byly posléze přiznány až do výše 60 milionů korun.

Tolik jen na úvod a vysvětlenou. Nyní mi dovolte poukázat na rozpory, které jsem shledal v předložených materiálech a důvody mého hlasování. Upozorňuji, že materiály pro jednání zastupitelstva jsou veřejné, proto mohu být konkrétnější.

První otázku, kterou jsem si položil, je způsob čerpání řádné třímilionové dotace, kterou Statutární město Kladno každoročně schvaluje SK – občanskému sdružení na činnost a provoz mládeže. Není mi jasné, proč náklady za dopravu nejsou uplatňovány dopravcem přímo občanskému sdružení, ale jsou přefakturovávány přes akciovou společnost.

Důvody mohou být různé, ale z mého pohledu se jedná o porušení dotačních smluv. Nedopátral jsem se toho, z jakého důvodu, jakým způsobem a hlavně proč je 60 milionovým dluhem zatížen SK – občanské sdružení provozující mládež, které s těmito astronomickými částkami nemělo nikdy nic společného.

Tyto skutky jasně dokazují netransparentní finanční převody mezi SK akciovou společností a občanským sdružením. Nerozumím, kam se podělo vypůjčených 21 milionů korun z roku 2011 a dalších 11,5 milionů z roku 2010.

Kde jsou? Co se s nimi stalo, když předchozí dluhy SK hrazeny nebyly? Jen pro představu: Statutární město Kladno dotovalo SK od roku 2003 téměř 70 miliony korun.

Jako kladenského zastupitele, fotbalistu, ale především člověka, který se ve sportovním prostředí dlouhá léta pohybuje, mě způsob nátlaku a jednání zástupců SK Kladno uráží. Že bych svým rozhodnutím trestal děti SK ( jak přiostřil na jednání pan Drahota) si nejsem vědom. Nejsem to já, kdo svým rozhodnutím přivedl SK do úpadku. Sám jsem aktivním sportovcem, který s mládeží pracuje, se znalostí problematiky, a na základě rozhovorů s rodiči, trenéry mládeže SK jasně vím, že z každoročně rozpočtované třímilionové dotace na činnost a provoz mládeže, mladí fotbalisté nevidí téměř nic. Vše si platí rodiče ze svých zdrojů sami, a to i formou příspěvků přímo trenérům – nájem sportovišť, dopravu, sportovní potřeby atd.

Ročně na příspěvcích rodiče SK zaplatí dalších 1,6 milionů korun. Za více než 5 milionů korun (včetně dotace FAČR) se mládež SK přece dělat dá. Nač tedy další dva miliony korun.

Uvědomují si vůbec zástupci SK, že dva miliony korun jsou ročním rozpočtem sportovní komise do ostatních takřka šedesáti sportovních klubů, které nejsou dotovány přímo z rozpočtu města, ani se nemohou účastnit grantových řízení?

Seznamuji veřejnost s tím, že SK Kladno registruje zhruba 300 aktivních dětí, z nichž mladší věkové kategorie hrají stejné výkonnostní soutěže, jako mládež ostatních kladenských fotbalových klubů za pouhých 90 tisíc korun ročně, přiznaných sportovní komisí města Kladna. Ať je to Baník Švermov, Slavoj Kladno nebo Slovan Kladno. Na jejich trávnících pobíhá každému z těchto klubů takřka 100 dětí.

Ptejme se, jak tyto kluby fungují? Jakým způsobem hospodaří? Zda si dovolí bezhlavě utrácet a podnikat nestandardní finanční přesuny. Ze zkušenosti vím, že ostatní kladenské kluby (nejen fotbalové) hospodaří vyrovnaně a mnoho provozních věcí je zajišťováno svépomocí díky nadšencům, trenérům a rodičům. Za to všem patří velké uznání. Komentovat údajnou skvělou spolupráci SK Kladno s těmito kluby, kterou se ohání zástupci klubu, nechci. Pravda je jiná!

Jak se mají cítit mistři světa v aerobiku, stovky malých děvčat, které na svou činnost každoročně obdrží formou dotace zhruba 200 tisíc korun.

Není mi známa koncepce klubu do budoucna. Co bude dál ? Budou stačit dva miliony mimořádné dotace? Budou stačit tři miliony každoroční, řádné dotace? Budou dluhy SK splaceny? Kdy a kým? Jak se zachová SK po roce 2017, kdy končí období, po které SK nesmí na základě dotačních smluv z ministerstvy financi a školství ve výši dalších 90 milionů nakládat s majetkem? ( poznámka – odpověď pana Drahoty je alarmující. V roce 2017 hodlá majetek SK – občanského sdružení prodat a z výnosu pokrýt své půjčky). Co bude s mládeží dále? Bude mít mládež SK Kladno kde hrát, kde vykonávat svou sportovní činnost?

Pokud tuto situaci porovnám s obdobným případem kladenského hokeje, který byl v minulosti vystaven také problémům, dovolím si upozornit, že zimní stadión byl Městu Kladnu převeden bezúplatně. Město Kladno poté pomohlo hokejovému klubu tím, že hradí provozní náklady zimního stadionu. Zdůrazňuji, že převod proběhl bezúplatně, ne za 60 milionů korun, tak jak v současné chvíli nabízejí zástupci SK, ale až po roce 2017.

Po zralé úvaze jsem Vám nastínil důvody mého hlasování proti dvoumilionové dotaci SK Kladnu. Důvody jsou to pro mne podstatné, do dalších podrobností již nechci zacházet. S kolegy se dlouhou dobu snažíme pracovat na vyváženosti podpory v oblasti sportu. Je mi jasné, že nikdy spokojeni nebudeme, ale shledávám propastný rozdíl mezi účastí města na provozu SK a společenským přínosem dotčeného klubu. Cena za provoz SK Kladno je příliš vysoká. O možné trestní odpovědnosti zastupitelů, kteří by hlasovali pro návrh přidělení dotace, pokud by návrh prošel, nechci polemizovat. Žádný rozumný člověk se znalostí všech okolností v klubu SK Kladno, by neměl hlasovat pro jakoukoliv další dotaci.

Poskytované finanční prostředky mají sloužit – dle koncepce města – zejména na podporu aktivit mládeže. Finanční prostředky jsou to veřejné, naše a mají sloužit dobré věci. Ne je vyhazovat z okna. Dokud nebude jasně nastavena budoucnost klubu řízená krizovým managementem, nebudu dále pro dotace SK hlasovat.

Jaké je řešení? Troufám si říci, že nikdo neví. Ani sportovní manažeři, ani právníci. Dluhy jsou astronomické a vize vstupu silného partnera do kopané v nedohlednu. Jedno je jisté. Dva miliony korun poskytnutých Městem Kladnem formou dotace nic nevyřeší, 60 milionů jistě ano. Ale to přece není z mnoha důvodů možné.

Osud kladenského kopané nám rozhodně není lhostejný, ale vše má své hranice – finanční, morální, trestní a další. Zástupci města nejsou Ti, kteří jsou odpovědní za tristní stav SK. Uvědomme si, že stávající management SK činil rozhodnutí, hospodařil, nadále vede tento klub a to již dlouhé roky. Ústy primátora Jiránka se budeme snažit svolat schůzku s rodiči mládeže, kteří jsou registrováni v SK. Budeme se snažit najít řešení – nové, čisté a hlavně dlouhodobě udržitelné. Pokud chceme SK zachránit, neobejdeme se bez spolupráce zastupitelů, stávajícího managementu, veřejnosti, rodičů a zástupců ostatních klubů. Přidělení požadované dotace je pro mne pouhým odsunutím problému o dalších pár měsíců.

Pojďme společně situaci v SK Kladno řešit. Řádně, rázně a koncepčně.

David Starý, zastupitel města Kladna