Možná už jste to také slyšeli, prý se to už dostalo i k uším Jaromíra Jágra. Chomutovský hokejový klub má od Kladna nabídku, aby se tam přestěhoval. Je to pravda? Fáma?

Z jednoho pohledu to zní logicky. Vyšší dotace od města Chomutova Piráti očekávat nemůžou. Naopak – už druhým rokem jim zastupitelé dorovnávali dřívější částku až na poslední chvíli (více níže). Kladno by zase rádo hrálo extraligu, ale do baráže se nedostalo.

Pro hokejové fanoušky v Chomutově by to byl šok. Oni i vedení Pirátů roky trpěli a stálo moc peněz a úsilí konečně klub usadit mezi elitou. Zbavit se toho teď a s lehkou hlavou?

Nepravděpodobné.

Ale nakonec by to nebylo poprvé, co se český extraligový tým přestěhuje do jiného města. V roce 2013 se podobně rozhodlo vedení klubu HC Mountfield a klub přesunulo z Českých Budějovic do Hradce Králové. Předtím si práva přehodily Znojmo s Brnem.

NIC KONKRÉTNÍHO
Mluví se o tom v obou městech a Deník se to dozvěděl z několika zdrojů. V klubech ale spíše jen vrtí hlavou. „O přesunu Pirátů do jiného města nemám v tento okamžik žádné konkrétní informace," reagoval na dotaz redakce David Dinda, marketingový ředitel a mluvčí chomutovského klubu.

Jeho kolega v Kladně Vít Heral potvrdil, že cílem Rytířů je vrátit se co možná nejdříve do nejvyšší soutěže. „Bohužel jsme o něj zatím neúspěšně usilovali klasickou cestou, nicméně pokud by se kdekoliv naskytla možnost převodu extraligové licence, vedení klubu o ní může uvažovat. Ať už by to bylo Chomutově, nebo někde jinde," uvedl Heral.

KLUB JEDNÁ S MĚSTEM O PODPOŘE DO BUDOUCNA
Ať už je to dobře tajený návrh nebo jen fáma, šuškanda nahrává klubu Pirátů. Jeho vedení, otec a syn Veverkové, totiž v současné době jednají s městem o systémové podpoře hokeje do budoucna. „Učinili tak po více než desetiletém období, kdy se o hokejový klub v Chomutově organizačně i finančně starají a během níž se klub vypracoval mezi nejlepší hokejové organizace v zemi," potvrdil redakci David Dinda. Hrozba odstěhování hokeje do jiného města může být při jednáních účinnou pákou.

PODPORA S ROZPAKY
Pravda je, že v posledních letech je podpora hokeje od města poněkud rozpačitá. Na zasedání zastupitelstva se letos opakovala situace z loňského roku.

Piráti měli navrženou dotaci něco přes pět milionů (v roce 2014 dostali 7,5 milionu). Až na základě další speciální žádosti jim zastupitelé odsouhlasili další dva miliony z finanční rezervy města. Nutno dodat, že všechny peníze jdou do mládežnického hokeje, většina na provoz akademie.

„Pane ekonome, neříkejte stav naší rezervy nahlas nebo si ještě někdo požádá," komentoval to pak ironicky primátor Daniel Černý. Tím naznačil neochotu vládnoucího hnutí mimořádnou dotaci pro hokejový klub podpořit. Zastupitelé PRO Chomutov také jako jediní hlasovali proti nebo se zdrželi.

A POHLED Z KLADNA?
Spíše skeptický. Myšlenka přišla spíše z Chomutova, v Kladně se předtím spekulovalo spíše o získání práv z Karlových Varů, kde většinový majitel Karel Holoubek marně přemlouvá k větší podpoře hokeje Sokolovskou uhelnou i město. I proto se Energie sotva v lize zachránila a její nejzajímavější hráči odešli za lepším.

Pod vedením současné garnitury v čele s primátorem Milanem Volfem se už koupí dostala do Kladna extraliga volejbalu, ovšem hokej je jiný level.

Pokud by nabídka ležela na stole, nebude o pár milionech.

Navíc Rytíři přivedli sice spoustu zajímavých hráčů, ale ve veteránském věku. Strategie spíš nahrává k tomu, že extraligu touží vybojovat sportovní cestou, jak potvrdil Vít Heral.

„V tuto chvíli bych každopádně mírnil vášně, žádné stěhování se nekoná. Jaromír Jágr tuto myšlenku zaznamenal a neřekl na ní rezolutní „ne", ale to je z naší strany opravdu vše. Budujeme mužstvo a obvyklým způsobem se připravujeme na další sezonu ve WSM lize. Uděláme maximum pro to, aby byla úspěšnější, než ty předchozí a náš cíl došel naplnění," dodal mluvčí Rytířů.