Díky své úchvatné a dlouhatánské kariéře měl jako jediný hráč tři možnosti Jaromír Jágr, jenže v roce 1992, kdy tehdy ještě československý výběr dosáhl na bronz, bojoval s Pittsburghem úspěšně o Stanleyův pohár. Jágr si nakonec v Praze zahrál až v roce 2004 a zřejmě vyjede na led i letos. Ale jsou i opačné případy.

Pavel Patera, Martin Procházka, Roman Turek. Ti všichni sbírali světové tituly jako členové zlaté generace, ale doma před vlastními fanoušky si nikdy nezahráli.

Nebo Jágrův kladenský spolubojovník Tomáš Plekanec. Jezdí na reprezentační akce pravidelně, byl na sedmi světových šampionátech a také dvou olympiádách. Což vzhledem k tomu, že hraje od dvaceti let za oceánem, není vůbec málo.

Jenže pražský šampionát si jako hráč vyzkouší jen sotva.

Dvaatřicetiletý centr vybojoval s Montrealem Canadiens postup do druhého kola play-off NHL, když přehráli Ottawu Senators. Tým s brankářským mágem Carey Pricem, divokým obráncem P.K. Subbanem či právě dokonalým týmovým hráčem Tomášem Plekancem je letos odborníky pasován hodně vysoko.

Trenér Vladimír Růžička tak zřejmě bude muset na služby skvěle bránícího i útočícího centra zapomenout.

V roce 2004 už sice tehdy jednadvacetiletý odchovanec Kladna měl za sebou první úspěch, stal se juniorským světovým šampionem, jenže tehdy působil na farmě Montrealu v Hamiltonu, a byť tam odehrál skvělou sezonu (74 zápasů, 66 bodů), na MS do Prahy neměl nárok se podívat.

Tehdejšímu trenérovi nároďáku Slavomíru Lenerovi se hlásily všechny volné hvězdy a na Plekance stoprocentně nikdo ani nepomyslel.

„Bohužel je to tak. Tehdy jsem hrál na farmě a v té době ještě končila zlatá generace českého hokeje. Mladší hráči neměli moc šancí a už vůbec ne z farmy," vzkázal Deníku Plekanec ze zámoří.

A protože další MS se v Praze bude konat možná za dalších deset, dvanáct roků, Plekanec se už sotva dočká a musí vzít zavděk alespoň tím, že si zahrál na úspěšném MS na sousedním Slovensku (2011).

Účast na domácím šampionátu by pak určitě vyměnil za aspoň jednu velkou trofej. Stanley Cupu může přijít už letos, zlato mu chybí i z MS a samozřejmě z olympiády.

Hráči, kteří si na domácím MS nikdy nezahráli

Pavel Patera
Roman Turek
Martin Procházka
Tomáš Kaberle
Petr Sýkora
David Moravec
Tomáš Vlasák
Viktor Ujčík
Marek Židlický
Petr Čajánek
Otakar Vejvoda ml.a další…

Hráči, kteří si zahráli na dvou MS v Praze

Jiří Holeček (1972 a 78)
Oldřich Machač (1972 a 78)
Jiří Bubla (1972 a 78)
Ivan Hlinka (1972 a 78)
Vladimír Martinec (1972 a 78)
Pavel Richter (1978 a 85)
Igor Liba (1985 a 92)
František Musil (1985 a 92)
Petr Rosol (1985 a 92)

Jan Hejda (2004 a 2015?)
Jaromír Jágr (2004 a 2015?)

Martin Ručinský (2004, 2015?)

Poz. Ivan Hlinka kromě dvou účastí na pražských MS jednou tým také vedl, v roce 1992