Už proto, že Litvínov před sezonou výborně posílil. Možná ne tak zvučnými jmény, ale už přípravné zápasy s Kladnem v létě ukázaly, že noví hráči hokej umí.

„Podle mě to žádný lehčí soupeř než Plzeň nebude, spíš naopak. Zápasy Kladno – Litvínov bývaly, co si pamatuji, vždycky výborné, a myslím, že to to bude stejné," říká jedna z kladenských hvězd v sestavě Tomáš Plekanec.

Říkají o ně, že právě on je nejkomplexnějším českým hokejistou současnosti. V Plzni stejně jako celý tým začal skvěle, bravurní akcí připravil gól Jiřímu Tlustému, ale pak jeho lajnu uhlídala plzeň možná lépe než předtím Zlín, byť proti Ševcům elitní komando vůbec neskórovalo. „Asi se s tím dá souhlasit, na druhou stranu my víme, že to bude pořád těžší a těžší dávat góly. Ze začátku ty týmy koukaly, že přijel Jágr, my dali nějaký góly a než se probraly, bylo po zápase. To skončilo, všichni předvádějí hodně organizovanou hru, by´t i plzeń si na začátku doslova říkala po druhém gólu. Bohužel jsme ho nepřidali," míní Plekanec.

Sám Jágr se ale trápí také a dost málo mladší kluky jako Plekance a Tlustého využívá. V Plzni se jeho průniky do plných chytaly jen málo. „O tom jsme se nebavili, ale platí, že musíme hrát chytřeji. Když to pak nejde a potřebujeme dát gól, samozřejmě se nažíme to vzít na sebe. Už proto, že nějakou kvalitu máme. V Plzni se to nedařilo," uznává český reprezentant.

Dobře se je vědom také faktu, že Kladnu jeho formaci nejde přesilovka, přestože by spousta lidí odhadovala, že složení Židlický, Kaberle, Jágr, Plekanec, Tlustý nasype každé v početní převaze tašku gólů. „Myslím, že je to o střelbě. Když se dobře střílí, nějaký prostor ke gólu se vždycky otevře. A musíme to zjednodušit, na začátku jsme to tak hráli," vybavuje si.

Nevyvlékl se ani z trochu škodolibé otázky, zda jeho samostatný nájezd v Plzni byl pokažený kvůli špatnému ledu nebo byl problém v rukách. "Na kladenský gólmany mi to v tréninku vychází (smích). Ba ne, přeskočil mi prostě puk a byl jsem už moc blízko," uznal.

Tomáše Plekanece jsme se museli zeptat i na plzeňské fanoušky. Ti sice vytvořili skvělý kotel, ale na druhé straně jejich pokřiky Zkur…ý Kladno a další až nenávistné výlevy museli vnímat i hráči, byť Jaromír Jágr po utkání řekl, že on to tak neměl už kvůli tomu, že se necítil ve své kůži.

„No, trochu tam bylo cítit něco zvláštního," usmál se Plekanec. „Už jsme něco objeli, ale takhle to nikde nebylo, něco tam úplně nehraje," dodal.