Dva tisíce diváků jako při klasickém zápase WSM ligy? V Kladně jsou přesvědčeni, že to bude jinak. Mají zkušenost, před dvěma lety s Jihlavou byl jejich zrekonstruovaný zimák našlapaný jako v dobách, kdy tu při výluce řádily hvězdy z NHL. Včetně majitele klubu Jaromíra Jágra.

V hlavní roli budou dvacet roků staré repliky dresů s paní Poldi na prsou. Byly úplně jednoduché, bez reklam, jen se dvěma barvami, modrou a bílou. „Šlo o takzvaný typ Toronto, které hraje ve stejných barvách. A hráči i fanoušci si dresy strašně oblíbili, měla čistý a jednoduchý design. Určitě byla oblíbená i proto, že tu tehdy hrál skvělý tým s legendární Blue Line. Vedl ji aktuální trenér týmu Pavel Patera a hráli v něm současné opory Petr Ton, Jiří Burger a Petr Tenkrát," vysvětluje tiskový mluvčí Rytířů Vít Heral, proč klub zvolil právě dresy Poldi, ačkoliv kdysi obrovská fabrika už je v soukromých rukou a kladenský hokej nepodporuje.

„Ale když se řekne Poldi Kladno, je to pro mě obrovská tradice. Vidím na stadionu vyvěšené připomínky mistrovských titulů i zdejších ikon, chodil jsem na ně s tátou od nějakých šesti let," říká kapitán Rytířů Jiří Burger, který se do svého klubu vrátil po téměř dvaceti letech z Vítkovic.

Burger přiznává, že na takový zápas se těší celá kabina. I mladí, kteří v roce 1996 třeba ještě ani nežili, tak jako talentovaný Adam Kubík. „Pro nás starší je to asi trošku víc, když jsme v těch dresech ještě hráli, ale těší se i další, bude to v úplně jiné atmosféře," je přesvědčen Jiří Burger.

Stylový je také soupeř. České Budějovice patří k nejtradičnějším protivníkům Kladna, sehráli spolu už téměř dvě stě mistrovských zápasů. Velká porce, většina z ní byla navíc ukrojena v nejvyšší soutěži. Navíc se jedná o bitvu o první místo ve WSM lize. „I proto se extrémně těšíme. Je to sice klišé, ale je to pro nás svátek hokeje. Mají v kádru super hráče, Tona, Burgera a další. My ale máme taky skvělé hráče a stoprocentně si tam jedeme pro body," říká David Kuchejda, který si v kariéře vyzkoušel oba dresy.

Teď nastoupí v červeném, s nezaměnitelným velkým M na prsou.  

Zatímco Kladenští dali přednost barvě bílé. A Jiří Burger neskrývá, jak moc se mu jednoduchost bez reklam líbí. „Pro mě je to možná nejhezčí dres, ve kterém jsem během kariéry hrál."

Zajímavosti sobotního zápasu v Kladně

– Kladenský klub vydal limitovanou edici dresů s paní Poldi na prsou, jeden kus pořídíte 1350 korun. Přímo na stadionu pak lze zakoupit v den zápasu padesát dresů se jmenovkou Pavla Patery. S certifikátem i podpisem bývalého olympijského vítěze a mistra světa.

– Všechny zápasové originální dresy Poldi 96, ve kterých Rytíři vyzvou českobudějovický Motor, věnují hráči do aukce na portálu Aukro.cz. Týdenní dražba začne ihned po utkání.

– Petr Tenkrát už roky nosí číslo 62, ale pro sobotní zápas souhlasil někdejší reprezentant k návratu k číslu původnímu – 26.

– Klub připravil na úvod zápasu poutavé intro. Na multikostce se bude vracet hokejový čas až k sezoně 1996.

– Úvodní buly zápasu vhodí trenéři týmu z roku 1996 a bývalé hvězdy Kladna Jan Neliba a Zdeněk Müller.

– Playlist hudebního doprovodu zápasu obsahuje pouze skladby z 90. let, stěžejní melodií bude Kladno, to je to město! od Yo Yo Bandu.

- Už třikrát Rytíři Kladno dražili hrané dresy, peníze pokaždé putovaly na dobročinné účely. Dohromady to je 750 tisíc korun. Největší úspěch měla dražba zlatých dresů ze sezony, kdy při výluce NHL hráli za Kladno Jágr, Židlický a spol. – na portálu aukro.cz se vybralo 450 tisíc.

- českobudějovičtí fanoušci cestují na atraktivní zápas speciálním retro vlakem. Zaplnili všech 240 míst.

Retro zápas Kladno - České BudějoviceZdroj: HC Kladno