Jestli zápas nedej bože viděl majitel Jaromír Jágr, bude atmosféra na kladenském zimáku zase o něco hustší. Podobně jako nedávno po šňůře pěti proher v řadě. Prohrát se totiž sice může, ale způsob, jakým Středočeši sehráli první třetinu, i jindy klidného kouče Vojtu doháněl k zuřivosti. Určitě totiž neradil svým svěřencům, aby kupili chybu za chybou, aby neustále nechávali prostor před svým gólmanem Cháberou naprosto nekrytý a sami navštěvovali hájemství brněnského gólmana Čiliaka asi takovou náhodou, jakým se prostý člověk dostane třeba Paraguaye.

Výsledkem toho byly tři branky, když účet napsat, všechny z brankového prostoru. U Rytířů v sezoně opravdu žádná novinka.

„Byli jsme vlažní a pořád se hrálo v naší třetině," hodnotil první část obránce Tomáš Kaberle.

To ještě byl zdravý, ale před důležitým nedělním mačem s posilujícím Chomutovem je jeho start hodně ohrožen, poranil si tříslo. A nedohrál. Stejně jako Ivan Majeský, jenž si už ve druhé části vykloubil rameno a mimo bude asi hodně dlouho.

Kladno od druhé třetiny už hrálo vyrovnanější partii a mohlo dát i gól. Volala po něm akce Rudovského, ale hlavně trestné střílení Daleckého v polovině duelu. Čiliaka sice zmátl, ale puk mu sjel.

Výsledek pro Kometu slavnostního mače nakonec stvrdil Němec v poslední třetině. Jak jinak, než po obrovité chybě. Škoda pro gólmana Cikánka, který se od druhé třetiny konečně dostal po velké pauze na led (v Brně se tam dostává často) a dobrým výkonem zamezil totální ostudě.

Ohlasy trenérů:

Vladimír Kýhos (Brno):
„Jsem rád, že jsme udělali sladkou tečku za oslavami a vyhráli jsme. Povedla se nám po dlouhé době první třetina, ve které jsme dali tři branky a měli tlak. Hráči plnili v první třetině to, co jim vštěpujeme do hlavy. Tlačili se do branky, hodně stříleli. Z toho vznikly šance. Pod dojmem náskoku jsme od této taktiky ale ve druhé třetině upustili. Soupeři jsme dali šanci, což se mi nelíbilo. Ve třetí třetině jsme se zlepšili a vítězství potvrdili čtvrtou brankou."

Zdeněk Vojta (Kladno): „Absolutně jsme propadli. Připravovali jsme se na tlak domácích. Chtěli jsme hrát důsledně v obraně a nepouštět soupeře do vyložených šancí před branku. To se nám vůbec nedařilo. Nevím, proč jsme tímto způsobem začali. Máme hodně důvodů k zamyšlení, protože se naše hra rozpadla a neplníme nic z toho, co jsme si řekli, že máme dělat. Odvedli jsme trapný výkon a musíme to nějak řešit. Oproti zápasu v Třinci nám chyběla bojovnost, obětavost. Je pravda, že za stavu 0:3 je už proti rozjeté Kometě málo šancí. Je to stejně marné, jako by byla snaha zastavit rychlík. Už nebylo co řešit."

HC Kometa Brno – Rytíři Kladno 4:0 (3:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 2. Burian (Kuboš, Žižka), 14. J. Káňa II (Kempný, V. Němec), 20. Čermák (Brendl, Jan Hanzlík), 49. V. Němec (J. Káňa II). Rozhodčí: Homola, Mikula – Bryška, Lučan. Vyloučení: 3:5. Bez využití. Diváci: 7200 (vyprodáno).

Brno: Čiliak – D. Nosek, Jan Hanzlík, Kempný, Kováčik, Žižka, Kuboš, Dujsík – Brendl, Čermák, J. Hruška – T. Svoboda, V. Němec, J. Káňa II – Dočekal, Koreis, Burian – Jenyš, H. Zohorna, Wasserbauer. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.

Kladno: Chábera (21. Cikánek) – David Růžička, T. Kaberle, Doudera, L. Procházka, P. Hořava, Majeský, Jankovič – Bajaruns, Patera, M. Hořava – Rudovský, Dragoun, Machač – Tenkrát, Dalecký, Hlaváč – Strnad, Lukáč, Stach. Trenéři: Vojta, Tatíček a Kopecký.