Čtyřicetiletý nejproduktivnější Evropan v historii NHL se ale od druhé třetiny na ledě objevoval sporadicky, protože šetřil drobné zranění. Věří, že bude do nedělního utkání na Spartě zase stoprocentně připravený. "Od druhé třetiny mě začal bolet přitahovač na noze, nemohl jsme moc bruslit. Možná jsem to trochu přehnal, šel jsme si ve dvanáct zatrénovat," řekl novinářům Jágr, který se podle svých slov naplno chystá na to, kdyby výluka v NHL skončila a zámořská soutěž se rozehrála. "Já se musím připravovat na NHL, moc zápasů mi tam nezbývá. Musím být připravený, až to začne."

První třetinu nastupoval pravidelně a v deváté minutě otevřel v přesilovce skóre. Ve druhé třetině ukázal své umění jen v přesilovce v polovině, kdy si připsal asistenci u trefy Marka Hovorky. V závěrečném dějství už zase nastupoval častěji. "Měl jsem pocit, že to máme pod kontrolou, nechtěl jsem riskovat, aby to bylo ještě horší. Pojedu za Pavlem Kolářem. Věřím, že na další zápas budu připravený. Ve třetí třetině jsem občas šel, nebylo to špatné, ale trochu to bolelo," popsal své pocity Jágr.

Proti Spartě odpočívat nechce. "I když bych asi měl. Slyšel jsem, že zdražili vstupenky a ani se nás nezeptali," smál se. Návrat na domácí led měl podle něj pro Kladno výhodu oproti O2 aréně. "Je to tady jiný pro soupeře, přijet do naší ledničky to už soupeř prohrává 1:0, nebo 2:0. Tady se nikomu nechce moc hrát," vykládal dobře naladěný Jágr. "Cítil jsem se od první minuty dobře, diktovali jsme tempo, jen mě mrzelo, že jsme šance nevyužili. V některých jiných zápasech by nás to mohlo mrzet. Někdy není moc dobrý, když celou třetinu tlačíš a jdeš do kabiny jen s náskokem 1:0. Pak soupeř ujede, vyrovná a bojíš se zbytečně o výsledek do poslední minuty," podotkl. Kapacita osmitisícového kladenského stadionu se zaplnila 5385 fanoušky. "Je nás tady na Kladně 70 tisíc a není už to móda chodit na hokej. Vím, že na nás přijde víc v Praze, je to smutný, ale uvidíme, jak to bude dál. Ale atmosféra byla výborná. Věřím, že ti, kteří přišli, si to užili," navázal Jágr.

Byl rád, že Rytíři potěšili diváky vítězstvím i atraktivní hokeje. "Byla spousta šancí, gólů mohlo být ještě víc. Od první minuty jsme měli tlak a byli jsme v jejich třetině. Tlusťoch (Tlustý) tam měl tři tutovky," prohlásil. "Ale bylo důležité, že jsme dali hned gól, nemuseli jsme se nikam moc tlačit. Od začátku jsme diktovali tempo a nebyl důvod k žádný panice. Zápas se nám povedl od první minuty, v klidu jsme ho dohráli a diváci se mohli bavit."

Podle Jágra je také potřeba změnit během utkání styl hry a myslet více na defenzivu. "Musíš jednu třetinu použít i na to, aby ses naučil zápasy vyhrát. Ne vždycky to bude 4:0 nebo 4:1, ale třeba 3:2. Hráči musí získat sebevědomí a nejlepší je to v zápase, kde víš, že uděláš chybu a nic se neděje," řekl olympijský vítěz z Nagana, dvojnásobný mistr světa a majitel dvou prstenů za vítězství ve Stanleyově poháru.

Vystoupení v extralize si na ledě viditelně s úsměvem užívá. "Je to jiný, než když mi bylo třicet nebo dvaadvacet. Beru to jinak, více z té role majitele než hráče. Necítím žádnou nervozitu. Je to dané tím, že máme kvalitu, hlavně v naší lajně. I když budu hrát na jedné noze, tak vím, že ty šance můžu mít, protože tam je Židla (Židlický), Tlusťoch (Tlustý) a hlavně Pleky (Plekanec). To je psychická podpora, kterou ve svých letech potřebuju," ocenil přínos spoluhráčů.

Zápas byl podle Jágra jednodušší než středeční vystoupení se Slavií. "To jsme hráli zápas po pěti měsících, což je hrozně náročný. A ať chceš nebo nechceš, je tam určitý tlak od lidí. Prohrávali jsme, soupeř na tebe čeká, ty se musíš do něčeho tlačit, tak je to daleko únavnější. Naše lajna hrála daleko víc než dneska," prohlásil Jágr.

Navíc Slavii táhli jejich posily z NHL Roman Červenka a Vladimír Sobotka. "Jsou to vynikající hráči. Neříkám, že jsme hráli dneska proti špatným, ale Červus se Sobotkou jsou sebevědomí hráči a musíš být proti nim pořád na pozoru," dodal.

VIDEOROZHOVOR NAJDETE ZDE