„Pro mě byl tenhle výjezd částečně i dovolenou a hodnotím ho jedině pozitivně. Zahrál jsem si pěkný inline, poznal novou zemi, navíc jsem měl k dispozici vše potřebné pro trénink, protože v hotelu byly posilovna, bazén, sauna, prostě všechno," těší Kameše, jehož tým nakonec skončil před branami finále, když ho vyřadili ti nejlepší – mistři světa Američané.

Češi přitom v utkání vedli 1:0, ale USA, které vyhrály čtrnáct z osmnácti šampionátů, otočily na 3:1. „Vedení hodnotilo bronz jako úspěch, protože Američané jsou vážně moc dobří. Na rozdíl od nás hrají celoroční profisoutěž, takže prostě lépe bruslí, což bylo na menším hřišti znát. Přesto si myslím, že jsme je porazit mohli, jenom jsme se nechali moc vylučovat," lituje osmadvacetiletý obránce, který za stavu 2:1 nastřelit tyčku a dost ho to mrzelo. Celkově dal na šampionátu tři branky, tu nejdůležitější v duelu o bronz proti Itálii (4:3).

V Kolumbii se mu líbilo, i když jí nepoznal detailně. Z hlavního města Bogoty viděl pouze letiště, kde přestupovali na spoj do vnitrozemské Bucamaranzy. Tam se šampionát odehrával, ovšem i tohle město je hodně velké, má milion obyvatel.

A přestože se o Kolumbii říká ledacos, české výpravě se žádná nepříjemnost nepřihodila. „Město je úplně normální, obchoďáky jsou stejné jako kdekoliv jinde. Nicméně viděli jsme i uličky, kam jsme se vydat určitě nechtěli. Stejně nás z preventivních důvodů doprovázeli policisté a hlavně, večer jsme se nikam nevydávali, tedy kromě zápasů. Kokain nám tedy nikdo nenabízel," usmívá se syn někdejšího hokejového mistra světa.

Ten si domů přivezl už čtvrtou bronzovou medaili, paradoxně ji získal vždy na MS FIRS. Loni přitom Češi získali zlaté medaile, Kameš už toho ale chyběl, tehdy čekali s manželkou první dceru. Ve čtvrtek oslavili její první narozeniny.

Zlatou medaili má pořád jedinou, tu vybojoval na MS IIHF, která má pravidla podobnější hokeji. FIRS totiž používá o dost menší branky, tyčky jsou tlusté jako štangle gothaje a červená čára neexistuje. „Rozdíly jsou i v chování. FIRS jsou taková rodinka, hraje se hlavně pro pohodu, s hodně málo fauly. Když se skončí, všichni si chtějí všechno měnit, i zpocená trika," vykládá šestinásobný účastník světových šampionátů.

Na hokejové mistrovství světa se zatím Kameš nedostal a bude to hodně těžké, nicméně ve své hokejové kariéře by se rád odrazil od konce minulé sezony. Tehdy najednou skoro náhradník ožil a hrál úplně suverénně. Spokojeni byli trenéři, chválili i diváci. „Toho si dost cením, protože v Kladně to dost znamená," ucukne koutkem s tím, že se na led už opravdu těší.

„Aby ne, vždyť už ta pauza byla strašně dlouhá. Na druhou stranu nás to těšení asi brzy přejde, hlavně při dvoufázových trénincích. Letos fakt dřeme moc, ale snad to k něčemu bude," dodal Vladimír Kameš.