Pro Kladno hovoří statistika, v Chomutově v posledních letech pravidelně vyhrává.

Co naopak mluví proti Rytířům, to je brankář Miroslav Kopřiva. Odchovanec Kladna odešel před čtyřmi lety do Slavie a oklikou přes Slovan Bratislava zamířil letos právě do Chomutova. Nutno říci, že s Kopřivou si Kladno neumí poradit. Porazilo ho jednou v roce 2013 v play-off, ale bylo to jen 1:0 (gól Dalecký) a výhra nebyla tehdejšímu souboru kapitána Patery nic platná, sérii s tehdy Kopřivovou Slavií prohrál 1:4.

„Vím, že mám s Kladnem dobrou bilanci, i když si žádné statistiky nevedu. Ale také si pamatuji, že mi tuhle otázku už kdysi někdo dával a my pak právě prohráli 0:1," nechce se babrat v minulosti Kopřiva.

Jak tenhle čahoun mezi tyčemi vůbec skončil v české první lize, když ještě loni válel v KHL za bratislavský Slovan?

„Samozřejmě mě mrzí, že tam už nejsem. Hlavně jsem neměl tak špatná čísla, aby se mě zbavovali. A vzali někoho s horšími čísly. I letos jsem chtěl čekat na Rusko, ale týmy daly přednost angažování cizinců do pole," vysvětluje Kopřiva svůj prozatímní konec v KHL.

Do české extraligy pro něj není snadné se dostat. Práva na něj má Slavia a zájemce by musel platit ranec korunek. „Odstupné je tak vysoké, že za to kluby pořídí dvě lajny. Proto když se ozval Chomutov, neváhal jsem, postavili tady výborný tým," je přesvědčen.

Z Kladna ještě pár hráčů zná. Hlavně Petra Tenkráta s Milošem Hořavou, Davida Růžičku a trochu i Jana Cháberu. „Odchytal jsem v Kladně spoustu zápasů, byl tam mnoho let. Ale zase už tam několik roků nejsem a v sobotu to pro mě bude normální zápas."

Chomutov neodstartoval jako raketa, ale hraje pořád lépe a už je v tabulce druhý. „Tým je fakt dobrý, ale pořád se ještě dost sehráváme. Oproti KHL je sice první liga sešupem, ale každá soutěž má svoje specifika a nikde vás nenechají vyhrát jen tak. Mně se v Chomutově ohromě líbí. O hráče je v moderních podmínkách výborně postaráno, město je také pěkné. Ale hlavní cíl, a ten máme všichni jasný – vrátit se do extraligy," dodal třicetiletý bývalý strážce brány národního týmu.

Kopřiva je posledním velkým talentem, který v bráně Kladno vychovalo. Jeho nástupcem by mohl být Daniel Vladař, toho ale zatím Kopřiva vůbec nezná. „Bohužel, to jméno jsem neslyšel."