Tým zahájil přípravu na novou sezonu v pondělí, zatím hlavně s mladými hráči, které Lidický vedl v juniorce. Tu dovedl po osmi letech poprvé do extraligového play-off, kde vypadla s mistrem z Chomutova.

Poprvé v kariéře povedete mužský profesionální tým. To je docela velká výzva, že?
Všechno je teď pro mě nové, hlavně realizační tým. Možná je výhodou, že drtivou většinu hráčů snad kromě dvou znám osobně, pracoval jsem s nimi a vím, co od nich čekat. Jen jsou o něco starší.

Vaše jméno se skloňovalo dlouho, vedení však potvrdilo váš nástup do funkce teprve včera. Jak dlouho to víte vy?
Náznaky byly asi měsíc, neoficiálně jsem se to dozvěděl před čtrnácti dny.

Rozmýšlel jste se?
Ne, nabídka byla dána jasně.

V neděli jste měl schůzku přímo s Jaromírem Jágrem, co konkrétně jste projednávali?
Jarda mi řekl svůj náhled na věc, jak by mužstvo mělo vypadat, své jsem k tomu řekl i já. A myslím, že to bylo konstruktivní. Shodneme se na tom, jaké hráče stavět, jak trénovat, zabudujeme do toho i jeho požadavky.

Řekl jste mu i nějaké požadavky na to, koho do týmu přivést?
I o tom jsme se bavili, ale jména bych zatím nerad říkal. Nicméně jednalo by se o hodně dobré posílení. Něco určitě zkusíme.

Nejvíc se objevuje jména Petra Tona, odchovance klubu.
Je to jeden z nich.

Z podepsaných hráčů stávajícího kádru počítáte se všemi?
Myslím, že definitivní to bude až v srpnu. Zatím je tu balík hráčů, ne všichni jsou pod smlouvou. Uvidíme, jak se k tomu kdo postaví, jak se mu bude chtít plnit úkoly a podmínky, které nasadíme. Může to dopadnout všelijak.

Zatím máte v přípravě hodně mladých hráčů z juniorky, kterou jste vedl dosud. Počítáte s tím, že jich bude hrát hodně, nebo dorazí větší procento zkušených hokejistů?
I to jsme s Jaromírem probírali. Počítáme s tím, že tým bude o něco mladší. Chceme hrát dynamický hokej, založený hodně na rychlém bruslení. Na druhou stranu se nebráním ani starším hráčům. Bez nich se hokej hrát nedá. A jestliže máme nějak cíle, tak tam nějaká zkušenost být musí.

Právě na cíle míří má další otázka, budete se chtít vrátit do extraligy, nebo spíš budovat nové mužstvo?
Baráž a následně postup, uvidíme, zda se to povede. Uvidíme, zda se na to povede postavit kádr, ale cíl takový rozhodně je.

Jaký bude následující program?
Budeme trénovat dvoufázově až do 2. července, plných deset týdnů fest. Pak bude kratší volno do dvacátého července. Vynechali jsme kolo, toho bude minimum, naopak jsme zařadili hodně plavecké přípravy, se kterou máme dobré zkušenosti. Bude třikrát týdně, ale ne koupání, ale opravdu kondiční plavání. Tam se ukáže morálka hráčů a půjdou na krev, protože když zastaví, tak se topí. Máme tam od plavců i cvičení vhodná pro hokej. Třeba tak, aby dokázali pracovat co nejdelší úsek na maximum. Plus můj asistent David Čermák bude mít na starosti posilovnu a běhání.

Vaším asistentem je někdejší hráč Kladna David Čermák. Vybral jste si ho vy, nebo Jaromír Jágr?
V tom nebyl žádný problém. Jsme typově podobní, máme podobný názor na hokej. Byl jedním z navržených asistentů a s Jardou jsme se dohodli.

A vy, jste trenér vyznávající metodu cukru nebo biče?
Musí to být vyvážené. Každopádně chci mít ne kamarádský, ale lidský přístup a hlavně chceme, aby se vrátilo Kladno, tedy to naše hokejové. Kladenské kluky sem chceme dostat zpátky a vsadit na ně. A myslím, že pak už je jen na nás rozlišit, kdy by toho někdo chtěl zneužívat. Vsadíme tvrdou práci.