Hokejisté Neratovic nedohráli utkání na ledě kladenské Hvězdy. Jejich trenér Martin Chabada se rozhodl neposlat mužstvo do závěrečné třetiny z obavy o zdraví hráčů. Teď za to hostům bojujícím v krajské soutěži o postup reálně hrozí kontumace a ztráta vedoucí příčky.

Překvapivý průběh a ještě překvapivější konec. Tečkou za utkáním, v němž domácí nad favoritem nečekaně vedli 2:1, udělal v závěru prostřední třetiny faul na neratovického Martina Važanského. Toho po odehrání puku dohrál u mantinelu někdejší kladenský obránce a později známý hráčský agent Antonín Routa. Pro rakovnickou posilu Buldoků tak skončil druhý start v novém působišti převozem do nemocnice.

„S otřesem mozku ho odvezla rychlá. Deset minut zůstal ležet na ledě a vůbec nevěděl o světě,“ přiblížil začátkem týdne Deníku trenér Neratovic a bývalý útočník Sparty Martin Chabada s tím, že hráč byl po vyšetření naštěstí ještě ten den večer propuštěn.

Svým následným rozhodnutím nepokračovat v utkání, které může tým z Mělnicka připravit o vedoucí pozici, chtěl kouč Buldoků zabránit dalším zraněním. „Tam už nešlo o body, ale o zdraví hráčů na obou stranách,“ řekl Chabada, podle kterého se jednalo o vyhrocené utkání. „Bylo tam mraky nepotrestaných faulů a vystupňovalo se to až k zákroku bez kotouče, který do hokeje vůbec nepatří. Bylo to zbytečný a jeho následná reakce neadekvátní.“

V očích některých domácích hráčů se ale zdaleka o tak strašný atak nejednalo. „Dohrál ho z boku. Z mého pohledu spíš jen tvrdší střet, a pokud faul, tak maximálně na dvě minuty,“ měl jasno Jan Palivec. Tvrdý dopad soupeře vysvětloval tím, že zraněný o protihráči nevěděl a oba jsou navíc rozdílné váhové kategorie.

Navzdory momentu vrhajícímu stín na hráče Hvězdy to podle Palivce byli hosté, kdo nezvládal nečekaně vyrovnaný průběh utkání a uchyloval se k tvrdé hře. Jako příklad uvedl i údajnou mstu jednoho z Neratovických, který se po Routovi vyloučeném do konce utkání měl ohnat holí. „Řežou všechny soupeře. Tím, že prohrávali, my jsme třetí od konce a oni hrají na postup, tak se sráželi v každém souboji. Snažili jsme se odpovídat tvrdší hrou. Zřejmě začínající rozhodčí to neunášel a nevylučoval, což zápas vždy ovlivní,“ popsal Jan Palivec ze svého pohledu, jak se utkání zvrtlo.

Nad odstoupením soupeře ze zápasu přesto kroutil hlavou. „Celou dobu hráli tvrdě a stupňovali četnost srážek za hranou. A ještě si stěžují a bojí se týmu s průměrem 35 až 40 let, to je výsměch. V našem mančaftu je několik padesátníků. Nehrajeme žádný brutální hokej,“ ubezpečil Palivec.

Nyní má osud utkání a jeho aktérů v rukou příslušná komise krajského svazu. „Podali jsme vysvětlení. Co vím, tak i Kladno bylo nespokojené s výkonem rozhodčího. Uvidíme, jak disciplinárka rozhodne,“ dodal Chabada, jehož tým po neúplném 21. kole nabral tříbodovou ztrátu na vedoucí Čáslav. Ta nemusí být vzhledem k premiérově hranému play-off krajské soutěže nikterak fatální.