Naposledy se olympijský vítěz z Nagana a dvojnásobný mistr světa ukázal brněnským fanouškům před dvěma lety v dubnu. Tehdy česká reprezentace v generálce na mistrovství světa porazila Finsko 3:2 po nájezdech. Teď s řadou hvězd v Havlátově výběru přehrál Kometu. Pravda, šlo pouze o exhibici, ale tempo duelu po pauze zvládl bez problémů. „Nebylo to utkání, kdy o něco jde. Bylo vidět, že hráči Brna to vzali hodně lehce, horší, kdyby jeli naplno,“ povídal pětačtyřicetiletý útočník.

Přece se jen tak nepovozí bez gólu. Fanoušky dostal do varu, když využil mezi kruhy přihrávku Václava Prospala. „Byl asi nejaktivnější hráč na ledě. Měl radost, když dal gól a užíval si to. Kdyby mně bylo třeba i o deset let méně než Jardovi, nevím, jak bych to měl se zdravím,“ usmíval se forvard San Jose Sharks Tomáš Hertl.

Právě entuziasmus vítěze dvou Stanley Cupů živí šance na další pokračování v NHL po konci na Floridě. Jágrovi chybí 57 zápasů k překonání rekordu Gordieho Howea v počtu odehraných duelů v nejslavnější lize světa. „Nikdy jsem to neřešil. Je ale pravda, že když jsem se vracel do NHL z Ruska, hrozně jsem chtěl udělat dva tisíce bodů. Ale počet zápasů, to je hrozně daleko. Na druhou stranu jsem taky nečekal, že bude tak těžké sehnat v NHL práci,“ uznalo skvělé pravé křídlo.

Jágrovi také zbývá 36 branek na Howea k dosažení druhého místa střeleckých tabulek v NHL. „Ale to bych musel hrát ještě minimálně tak dvě sezony,“ mávl rukou.

Uvědomuje si, že se jeho pozice mění. „Moc dobře vím, že nejsem hráč jako před deseti patnácti lety, kdy bych rozhodoval zápasy. Když vás trenéři dají na nějaké místo v sestavě, je to jejich věc, ale že bych toužil být v první lajně… Pro mě je teď lepší, když budu ve druhé, ve třetí. Je to daleko jednodušší, když nastupujete proti horším obráncům. V posledních letech jsem takové štěstí neměl, i na Floridě jsem nastupoval proti nejlepším, což je hrozně obtížné,“ povídal hokejista se 154 starty v národním dresu.

Na nadcházející sezonu se kladenský odchovanec připravuje v rodném městě stejným způsobem jako každý rok, ale přiznává: „Je to trochu nepříjemné, protože nevíš, kde skončíš. Taky nevíš, kdy začne sezona. Mezi začátky NHL nebo soutěží v Evropě je minimálně jeden měsíc rozdíl. Nechávám to na agentovi. Na mně záleží jen to, abych byl připravený, pokud nějaká příležitost přijde. Je pár mužstev, která projevila zájem, ale nic konkrétního.“

S jedním klubem se mu jedná nejpohodověji. „Nejlepší je to asi s Kladnem. Má rozumného majitele, který ví, co chce,“ vtipkoval Jágr, právě vlastník prvoligového Kladna.

S jeho jménem se nyní pojí hlavně kanadské kluby. Nejnověji Edmonton. „Moc do toho nevidím, samozřejmě spekuluje se i o Calgary. Žádné informace nemám, uvidíme, jak se Jarda rozhodne. Máme ale mladý tým a možná nějakého staršího hráče potřebujeme,“ culil se útočník Flames Michael Frolík.

Jágr upozorňuje, že záleží i na tom, jakou bude mít chuť do hokeje. A naplánuje poté rozlučku podobnou té Havlátově? „Raději odejdu v klidu a nikomu to ani říkat nebudu. A že se to nedá? Já to udělám, nebojte se,“ dodal s humorem sobě vlastním.

PETR MUSIL, PATRIK EL-TALABÁNI