„Chci dát trenérům prostor k tomu, aby si sami určili a přivedli hokejisty, o kterých budou přesvědčeni, že nejlépe zapadnou do herního systému a kteří podle jejich vlastního úsudku budou pro skladbu mužstva nejlepší," řekl Jágr.

Funkci sportovního manažera do loňské sezony vykonával Martin Vejvoda, ještě během ní však sám odešel a nedávno kritizoval klub a nepřímo také Jágra, že důležité funkce generálního i sportovního manažera nikým neobsadil.

Jágr raději vsadil na model jakého anglického fotbalového manažera, jenž také zodpovídá za výběr hráčů pro tým, který sám připravuje i do zápasů.

Přizvukuje mu také David Čermák, byť mu přibyde nová zodpovědnost. Byť ta zásadní zůstane dál na Jágrovi, on musí každý příchod hráče posvětit. „Z pozice trenéra je nejvýhodnější, když má možnosti výběru hráčů, samozřejmě s ohledem na rozpočet a na Jaromírův finální souhlas. Rozhodně by se nemělo stát, že přijde hokejista, který nám nepasuje do týmu. Zaměřujeme se na spoustu aspektů, nejen na jméno či statistiky, a zároveň zohledníme naše úzké kluziště," představuje projekt Čermák.

Co je zajímavé, Čermák přiznal, že hledat posily míní také na nadcházejícím světovém šampionátu v Praze. Koneckonců zejména v takzvaných slabších týmech se často objeví velmi slušní hokejisté. V Čechách to dokázali Sabolič, Robar, Kristan nebo jihlavský Štebich. A koneckonců i Kladno má dobrou zkušenost se Sachou Treillem, jemuž se mnozí zpočátku smáli, že přece Francouz nebude Kladno zachraňovat v extralize.

„Úroveň hokeje se pořád zlepšuje a hraje se na vysoké úrovni v mnoha státech, nejen v elitní osmičce. A jak jsme sami viděli v minulosti, třeba hráč z Francie Kladnu ohromně pomohl," připomněl Čermák.

Ten nezastírá, že klub má zájem o angažování svého odchovance Petra Tona, který má ale další nabídky a nyní je po operaci lokte. „Mluvil jsem s ním, máme ho jako číslo jedna na seznamu. Nechceme ale za každou cenu podepisovat další hráče už teď. Spíše v srpnu, aby se předvedli v přípravných zápasech," dodal David Čermák.