Při výluce NHL by Rytířům mohli v sezoně pomoci hvězdní odchovanci Jaromír Jágr, Tomáš Plekanec i další a Patera by takové posílení týmu přivítal. I když výpomoc může být jen krátkodobá, bere ji jako pozitivní zásah do mužstva.„Určitě by to problém nebyl. Většina kluků s námi trénovala či trénuje, takže se dokonale známe. Kladno by mělo k dispozici nejlepší obránce a útočníky v České republice, takže jako hráči bychom byli nesmírně rádi, kdyby přišli," řekl Patera v rozhovoru se spolupracovní­kem ČTK.

V Kladně se mluví také o možném angažování obránců Tomaše Kaberleho, Marka Židlického či v útoku vedle Jágra a Plekance také Jiřího Tlustého. „Kdyby stávka v NHL trvala celý rok, tak by naše cíle byly podstatně vyšší, ale s touto možností moc nekalkulujeme. Pro nás tak zůstává cílem hrát play off, což znamená vyhnout se čtveřici týmů, které budou bojovat o záchranu. Ve vyřazovací části se pak pokusit dojít co nejdále," navázal čtyřnásobný mistr světa a olympijský vítěz z Nagana.

Oproti uplynulému ročníku nastalo v kádru několik změn a Patera nechce sílu týmu před novou sezonou odhadovat. „Téměř ze dvou třetin se vyměnila obrana, uvidíme, jak to bude v utkáních klapat. Myslím si, že by to mohlo být lepší než loni, ale v přípravných utkáních se hráči na sto procent nepoznají. Několikrát jsem se spletl, když hráč, jenž dominoval v přípravě, tak v mistrákách se mu tolik nedařilo nebo zase naopak. Všechno ukáže až vlastní začátek soutěže," navázal Patera.

V elitní formaci nastupuje stejně jako v uplynulé sezoně s Jiřím Bickem a s Janem Hlaváčem, který Kladnu vypomáhal v první čtvrtině extraligy a nyní se z Linköpingu opět vrátil. „V přípravných zápasech nám to v lajně klapalo, tak si přeju, aby tomu bylo tak i v sezoně. Jsme stále více sehraní a dokážeme si vyhovět," podotkl Patera, který se za předešlých sedmnáct sezon v domácí soutěži může pochlubit bilancí 730 bodů za 269 branek a 461 asistencí ze 789 zápasů.