„Když vstoupíme na led, přátelství jde stranou. Chceme vyhrát, i když to nebude nic jednoduchého. Rusové mají dobře natrénováno a je to taková malá sborná," láká fanoušky hlavní organizátor akce, kladenská, československá a vlastně i světová legenda Milan Nový.

Neuvěřitelný střelec, jenž v československé lize zaznamenal sotva překonatelných 474 branek, se ujme zároveň role asistenta kouče, tím hlavním bude u veteránů tradičně Jan Gusta Havel.

Do týmu si pozvali opravdu výrazné hráče naší historie. Mistry světa Davida Moravce, Petra Čajánka, Tomáše Vlasáka, Oldřicha Válka či domácího Františka Kaberleho mladšího. Olympijské vítěze z Nagana zastupuje další Kladeňák Libor Procházka.

Kromě nich pak třeba šéfa extraligy Josefa Řezníčka. Bedřicha Ščerbana, Marky Posmyka a Malíka, Tomáše Kucharčíka, Jiřího Zelenku či Richarda Žemličku.

Z dalších odchovanců Kladna jmenujme ještě brankáře Marcela Kučeru ( aktuálně šéf Sportovních areálů města Kladna, tedy i zimního stadionu) nebo Zdeňka Eichenmanna. Kladenským dresem prošli i jinak kovaný sparťan Jaroslav Nedvěd a Miloslav Dvořák mladší.

Soupeř, výběr ruských hráčů pod hlavičkou Gazpromu, má zase ve svých řadách plno bývalých borců nejvyšší soutěže. Hvězdou nejvýraznější je Alexej Jašin. Bývalý borec Ottawy Senators nebo NY Islanders patřil ve své době ke špičce NHL, kde zaznamenal 781 bodů. A je mu teprve 41 let, bude ještě jezdit jako vítr.

„Nechceme propadnout, je potřeba k zápasu přistoupit s velkou vážností. Gazprom jsem nedávno viděl hrát a je to něco neskutečného, klidně by mohli hrát nějakou slušnou soutěž," řekl na stránkách Rytířů Kladno ředitel extraligy Josef Řezníček.
Každopádně vzpomínky ožijí a dobrý hokej se přímo nabízí. A jak už to v bitvách s ruskými týmy bývá, ať je to přátelák nebo ne, vždycky se hraje na ostří nože.

„My divákům ukážeme kombinační hokej s velkým nasazením, ne pouze slavná jména," slibuje trenér Čechů Jan Gusta Havel. Sám do sítě Rusů sázel branky velmi rád a byl i u slavných vítězství Čechoslováků z roku 1969.

Mladší Milan Nový zahájil svou reprezentační kariéru později, i on ale Rusům, nebo chcete-li tehdy ještě Sovětům, pár důležitý branek dal.

Vzpomínáte třeba na Vídeň 1977? Někteří možná ano.

Teď už bude z lavičky společně s Havlem tým pouze koučovat, ale i tak se těší na bezvadný zážitek. „Těšíme se na pěknou návštěvu a skvělý zápas, který kladenským divákům zpestří probíhající světový šampionát," dodal.

Soutěžte o vstupenky na exhibici!

Kladenský deník vyhlašuje soutěž o dvě vstupenky na páteční hokejovou exhibici legend. Abyste měli šanci, je nutné zodpovědět soutěžní otázku týkající se aktérů pátečního hokejového svátku. A správnou odpověď zaslat ve středu 13. května, přesně s úderem 12. hodiny na e-mailovou adresu rudolf.muzika@denik.cz.

Otázka/ Asistentem trenéra týmu Legendy ČR je bývalý skvělý kladenský útočník Milan Nový. Jeden z nejlepších střelců české hokejové historie si zahrál v sezoně 1982/83 i slavnou NHL. Za jaký klub?
a) Washington Capitals
b) Toronto Maple Leafs
c) New Jersey Devils

Ve čtvrtek 14. května hrajeme o další vstupenky, to už pouze v tištěném Kladenském deníku