Macholda už promluvil také na klubovém serveru hokejistů Kladna. „V Německu se vyznává taková spíše přímočará kanadská hra, v extralize se přeci jen více hraje s pukem. Věřím, že dokážu skloubit oba dva styly a předvedu to nejlepší, co umím," konstatoval Macholda, který si naposledy zahrál v předminulé sezoně ve Spartě, té se ale sezona hrubě nevydařila a Macholda byl jedním z hráčů, kteří odešli.  

Vytáhlý bek (189 cm) je odchovancem litvínovského hokeje a synem někdejšího ligového borce Vladimíra, který hrával i s Ivanem Hlinkou. Kromě mateřského žlutočerného dresu hájil v extralize barvy Karlových Varů, Zlína a Sparty.

V německé nejvyšší soutěži nastupoval za Kassel, Frankfurt a Wolfsburg.

Patří jednoznačně do kategorie beků defenzivních. V české nejvyšší soutěži odehrál 210 utkání, dal 10 branek a na 25 přihrál. V německé DEL stihl paradoxně rovněž 210 zápasů s bilancí velmi podobnou - 8+25.

V sezoně 2006/2007 byl slavným trenérem německého národního týmu Uwe Kruppem nominován na mistrovství světa do Moskvy. Na šampionátu si ale i přes zájem koučů nezahrál, protože start mu tehdy zakázala Mezinárodní hokejová federace.

Macholda totiž nesplňoval podmínky pro naturalizované cizince.