Hořava je nezpochybnitelný trenérský odborník, který ale paradoxně svoje mateřské Kladno nikdy jako hlavní trenér nevedl. V roce 2002 sice na lavičce působil, ale tehdy jako asistent Zdeňka Vojty. U mužstva nevydrželi ani celou sezonu, která skončila pro Kladno špatně – sestupem.

Loni Hořava pomáhal v závěru sezony s tréninky na ledě, teď se stane hlavním koučem. Pavel Patera bude jeho asistentem, ale zároveň bude řídit hráčské operace. „Patera s Hořavou jsou podle mne lidé na svém místě, velké osobnosti. Kladno v nich má trenérskou dvojici snů," neváhal volit silná slova primátor Kladna Milan Volf a Jaromír Jágr starší s ním souhlasil. „Miloš Hořava je dost velká posila. Obrovská osobnost, má zkušenosti. Je to sice svéráz, ale už teď vidím a slyším, že hráče tréninky baví a chodí na ně rádi. Líbí se mi, jak se k té práci Miloš postavil," pokyvoval Jágr, který stále vlastně klub řídí, protože majitel, jeho syn Jaromír, tráví většinu roku v zámoří.

Co je zásadní, klub se bude ubírat úplně jinou cestou než v předešlých letech. Nechce už stavět na každou sezonu nový tým, ale vytvořit novou kostru postavenou hlavně na mladých odchovancích a kolem nich doplňovat další hráče.

Útočit na extraligu chce sice dál, ale posouvá horizont návratu až do roku 2020. I proto dostává v přípravě šanci šestice loňských juniorů plus Kubík se Zelingrem, kteří jsou také mladí, ale za áčko už loni hráli. „Sám bych bych byl v extralize nejraději hned a uděláme vše pro to, abychom ji do Kladna vrátili. Určitě to nebude tak, že bychom necítili tlak a že bychom chtěli postoupit až za tři roky," odmítl Pavel Patera, že by se tým nesnažil o návrat mezi elitu třeba hned na jaře příštího roku.

Klub reprezentovaný Jaromírem Jágrem st. také podepsal novou dotační smlouvu s městem Kladnem a jeho primátorem Milanem Volfem. Město poskytne hokeji v jejím rámci pět milionů korun. „Hokej je v Kladně sport číslo jedna, ale poslední sezony se mu nepovedly. Systém, kdy klub nakoupil nové hráče po každé sezoně a ti pak odešli, nefunguje. Chceme, aby měl klub perspektivní základ a další hráči se nabalovali. Dotační smlouva je na pět milionů korun, to je podle zákonů Evropské unie maximum, kolik může město poskytnout organizaci, která se zabývá profesionálním sportem," vysvětlil Milan Volf, podle něhož ještě smlouvu musí posvětit příslušná česká a evropská komise.

Rytíři mají nyní v kádru 16 hráčů, z nichž někteří zkušenosti mají, ale jasní lídři týmu odešli. Pavel Patera potvrdil, že k jednání s nimi došlo, ale k dohodě nikoliv. „Oslovili jsme Jirku Burgera, Petra Tenkráta a Pavla Skrbka, ale nedohodli jsme se na podmínkách. Nicméně ještě dva tři hráče bychom do začátku přípravy na ledě chtěli podepsat a pak je čas do 31. ledna, aby se tým posílil dál," míní loňský hlavní kouč.

Ten se s Milanem Volfem i Jaromírem Jágrem shodl i na tom, po čem volají i obyčejní fanoušci řadu roků: v budoucnu je potřeba, aby Kladno mělo lépe ošetřené smlouvy u jasných tahounů týmu, aby je podepisovalo nejpozději v prosinci v probíhající sezoně. Tak, aby všechny talenty neutíkaly, byť se tomu úplně zabránit nedá. „Abych bránil klukovi, co chce jít třeba do NHL, to asi ne, ale sesmluvnit perspektivní a klíčové hráče, jako třeba nyní Strnada, Kubíka nebo Machače, to chceme určitě," dodal Patera s tím, že Rytíři do budoucna hodlají udržovat dobré kontakty i s hokejisty, kteří z Kladna odešli.

Třeba se jednou mohou vrátit.

Teď jde o to, aby se vrátilo Kladno, mezi elitu. Třeba i do nastavených tří let.