Hrstka diváků poznala už v první třetině, že stojí za to svůj tým hnát. Kladno hrálo výborně takticky, skvěle bruslilo a vysokého favority utkání chvílemi dost přehrávalo. Největší šanci třetiny ale paradoxně připravilo soupeři samo při své přesilovce, Čermák ale napálil puk jenom do Chábery.

Rozhodl úvod druhého dějství. Rytíři pokračovali v nadšené hře a výsledkem byla první branka. Eberle objel klec, Látalovu dorážku ještě Trvaj chytil, jenže Kamešova další doklepávka už gólová byla – 1:0!

A kladenští beci – ještě nedávno mimo sestavu – pokračovali v koncertu. V končící přesilovce pět na tři vypálil od modré Růžička a jeho bomba byla dokonalá – 2:0.

Náhradní kladenský bek Drtil pak daroval Kometě přesilovku, kterou rychle využil Hruška, přesto Kometa na svůj dlouho příliš chladný výkon doplatila.

V poslední třetině Kladenští pokračovali v aktivitě, jenže šance v úvodu nevyužili Dalecký ani Eberle, jehož výborně vychytal Trvaj.

Stále častěji se však bruslilo v obranném pásmu Rytířů, pro které nastaly kritické chvíle hlavně při vyloučení Doudery a pak v závěru při power-play hostů. Chábera už jim ale vyrovnání nepovolil a Kladno křepčilo nad slavným vítězstvím.

"Jsme rádi, že to vyšlo právě teď, když se blíží play-off," nezakrýval skvělé pocity jeden z hrdinů utkání, obránce Jan Piskáček.

Kanadské body sice nechal na jiných, ale jeho obranná práce byla skvělá. Koneckonců i kouč Komety Zdeněk Venera defenzivu Rytířů moc chválil.

„My jsme žádné špatné myšlenky neměli. Jsme tady v nějaké sestavě, ale řekli jsme si, že si jdeme pro výhru. Tu jsme doslova ubojovali. Hlavně jsme vyhrávali souboje a tím jim kazili útočnou hru," říkal Piskáček, který začíná naplňovat svoje předpoklady, vždyť v juniorském věku byl kvalitním reprezentantem. Sebevědomí z něj včera doslova prýštilo. „Za to díky, jestli to tak vypadalo. Jsem jedině rád, že po několika letech tady to konečně přišlo. A jak opakuji, hlavně před play-off, i když ho nemáme jisté a tak daleko koukat ještě nesmíme. Kluci z NHL tu nejsou a byť je to nezvyk, musíme to uhrát my," dodal.

Hlasy trenérů po utkání:

Petr Tatíček (Kladno): „Podali jsme od gólmana přes všechny hráče maximální, bojovný a nadšený výkon. Věděli jsme, že i s hvězdami a naším nejsilnějším mančaftem bylo Brno jediným týmem v soutěži, který nás přehrál a zaslouženě porazil, když připomenu ten zápas v Praze. Dnes jsme dokázali uspět bojovností a touhou po vítězství. Myslím, že hráči si proti takovému týmu zasloužili za to vše vyhrát."

Zdeněk Venera (Brno): „Hlavními body k výhře domácích byla v první řadě jejich výborná obrana, vynikající výkon gólmana Chábery a naše dva hloupé fauly, které nás poslaly do tří. Jinak si myslím, že zápas byl po herní stránce vyrovnaný. Bohužel o ten jeden gól jsme byli horší. Je to také určitá vizitka, když ze zhruba 35 střel dáme jen jeden gól. To je slabé. Všichni asi očekávali, jak bude vypadat výkon Kladna po odchodu zámořských hráčů, kteří to tady táhli, a potvrdilo se, co jsme očekávali – že ti mladí to nahradili bojovností a velkým úsilím."

Rytíři Kladno – HC Kometa Brno 2:1 (0:0, 2:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 23. Kameš (Lukáč), 27. David Růžička (Valský, Kuchler) – 29. J. Hruška (H. Zohorna, Čermák). Rozhodčí: Minář, Kalivoda – Kajínek, Podrazil. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:1. Diváci: 2454.

Kladno: Chábera – Kameš, Piskáček, Drtil, Černošek, David Růžička, Doudera – Eberle, Lukáč, M. Látal – Valský, Kuchler, Hlaváč – Kuchejda, Melka, Rudovský – Strnad, Dalecký, Obdržálek. Trenéři: Vojta, Tatíček a Kopecký.

Brno: Trvaj – Švrček, Bičánek, Dujsík, Žižka, Kováčik, Valach – J. Svoboda, Divíšek, T. Svoboda – H. Zohorna, Čermák, J. Hruška – Erat, Petrovický, Dlouhý – Holec, Koreis, Burian. Trenéři: Venera a Oslizlo.