Sto padesát dresů, stovky slavných podpisů. Hokejky, zlaté olympijské medaile, medaile světové. Plakáty, cenné fotografie.

„Je to můj slavný den, moc jsem se na něj těšil. Splnil se mi dávný sen," přiznal chvíli po slavnostním projevu Josef Hošek.

Svou síň slávy vytvořil už před dlouhými lety. Pomáhal mu jeho velký kamarád Eda Novák. Slavný kladenský plejer, který bohužel před více než třemi lety skonal.

A včerejší parády se nedožil. „To mě moc mrzí, Eda mi s mým koníčkem strašně moc pomohl. On mě seznámil nejdřív s kladenskými hráči a pak i Pražany či Jihlaváky. Velký kus mé vzpomínky musí patřit jemu," říká Hošek, kterému přijelo vyseknout poklonu spousta internacionálů.

Jiří Holeček, František Pospíšil, Františkové Kaberlové – starší i mladší, Bohumil Prošek, Jiří Kochta, Richard Farda. Nebo dlouholetý lékař reprezentace doktor Ota Trefný.

A Josef Horešovský. Kladeňák, který však téměř celou kariéru spojil s konkurenční Spartou.

„Pepíkovi a jeho rodině patří největší díky za to, jaké sportovní skvosty dal dohromady. Jeho i rodinu to stálo statisíce korun, patří mu obdiv," chválil Horešovský sběratele.

A přiznal, že hokejisté ke slavným artefaktům tíhnou až v pozdějším věku.

„Když aktivně hrajete, medaile, slavné dresy a poháry vám tolik neřeknou. Myslím, že mi to všichni kluci potvrdí. Ale jak stárnete, máte ke všemu už trochu jiný vztah. Já měl třeba medaile doma v krabici od whisky," smál se.

Ideální výletní místo

Hošek při návštěvách hokejistů vždycky získal nějaký dárek do sbírky a postupně si vybudoval malou soukromou síň doma mezi Lány a sousedním Rynholcem.

Před časem si ale usmyslel, že skvělých věcí má už tolik, že je může nabídnout i široké veřejnosti.

A před necelým rokem se konečně rozhodl, v domě na lánském náměstíčku, kde býval dříve konzum, se budou třpytit medaile za nablýskanými výlohami.

„Dům patřil mé rodině, tam nebyl problém. Pomohl i obec a spousta řemeslníků. Teď se těšíme, že se budou jezdit i lidé, snad to některé osloví," věří.

Proč ne?

Lány jsou ideálním výletním místem. Prezidentský zámek, výlet do přilehlé obory, muzeum T.G. Masaryka, stálá expozice historických závodních vozů.

A teď i muzeum hokejové.

„V tomhle směru jsme dobře položeni, takže lidi zvu. Já jsem viděl nádhernou síň slávy v pražské O2 areně, ale jak říkám, ta je pro lidi ze třetího patra. Ta moje je pro všechny," dodal Josef Hošek.