Čelanského i Kladno čeká těžká sezona, v níž by se měli pokusit o návrat mezi elitu. To vše ve fázi, kdy zdaleka není hotový tým, do toho se předělává zimní stadion a ještě kvůli rekonstrukci střechy budou Rytíři hrát do listopadu jenom na hřištích soupeřů. O tom všem jsme si s Jiřím Čelanským povídali den před skončením takzvané suché přípravy.

Jaká vůbec byla, vybočila nějak z normálu?
Neřekl bych. Co jsme si naplánovali, to jsme udělali. Nebylo to ani moc absencí, i když nějaké přece jen ano.

Kdo měl největší zdravotní potíže?
Z minulé sezony si přinesli zranění Michal Lukáč a Honza Rudovský, který také musel ještě na jedno menší vyšetření. Oba už jsou ale v pořádku.

Vzhledem k okolnostem, které teď nemá cenu rozebírat, jste zatím pracovali jen s hodně úzkým kádrem doplněným dorostenci. To asi nebylo ideální, že?
Tohle nám nevadilo vůbec. Od začátku jsme věděli, do čeho jdeme. Dvanáct našich hráčů jsme doplnili juniory, kteří se toho zhostili dobře, i když někteří měli trošku problémy. Teď uvidíme, jestli s námi půjdou všichni na led, nebo jestli přijdou už nějací další noví hráči.

Lídr je potřebný na ledě, ale v přípravě se nepochybně hodí také. Objevil se nějaký takový? Přece jen v minulých sezonách tady bývalo zvykem mnohem víc zkušených hráčů, než je nyní…
Zvykem to tady možná bylo, ale my jsme věděli, že ať sezona dopadne, jak dopadne, že asi bude muset přijít generační obměna. To se stalo, ale já si myslím, že lídrů a zkušených hráčů je tady pořád ještě dost. Ať už je to David Růžička, nebo Petr Tenkrát, který mě příjemně překvapil. V přípravě neměl sebemenší problém.

Jak jste přijal zprávu, že sezonu začnete na stadionech soupeřů, že se v Kladně nedá minimálně do listopadu hokej hrát?
Tahle mince má samozřejmě dvě strany. My jsme se rozhodli, že začátek sezony rozjedeme sérií zápasů na ledech soupeřů, protože jsme nebyli přesvědčeni, že by sousední stadiony v Berouně nebo Slaném byly pro nás domácím prostředím. Vsadili jsme na to, že vše odehrajeme venku, což může mít své plusy, ale také nám to klidně může zlomit vaz. Tým budeme mít mladší a hráči něco takového v kariéře ještě nikdy nezažili. Je to dvousečné, ale věříme, že nám to neuškodí a nebudeme nic zastírat – přihlíželi jsme také k ekonomické stránce.

Celý rozhovor, v němž se Jiří Čelanský nebránil ani troše černého humoru, čtěte v pátečním Kladenském deníku (27.6.)