„Moc toho dokázal, spousta lidí si jej váží i proto, co nyní dělá pro Kladno. Byl by to splněný sen si proti němu zahrát," vykládal včera 21letý zlínský obránce Petr Šenkeřík.

Mladí hokejisté v jeho nejslavnější éře si mohli možná tak jedině vylepovat jeho plakáty nad postelí a sbírat hokejové karty.

„Těším se na něj. Už jsme se s kluky dívali, kdy s nimi hrajeme," nemůže se dočkat konfrontace útočník Antonín Honejsek. „Přijede pátého října. Už se na něj chystáme," přidal se i bek Petr Zámorský. Bylo by to splnění snu. Sledoval jsem o něm videokazety a nyní bych měl proti němu hrát."

Číslo 68 do Zlína zamíří po dlouhých 22 letech. „Nevím o tom, ale má to svou logiku. Do Ameriky odešel brzy. A během posledních dvou výluk to také ani jednou nevyšlo ," vybavuje si Jaroslav Balaštík.

Poslední duel odehrál v Baťově městě 9. ledna 1990, kdy Kladno uhrálo remízu 5:5. Vůbec první z jedenácti zápasů proti Zlínu odehrál Jágr ještě v tehdejším Gottwaldově 22. listopadu 1988 a musel spolknout drtivý debakl 1:9. Mimochodem, tehdy skórovala současná trenérská dvojice beranů Rostislav Vlach – Juraj Jurík. „Zahrál jsem si proti němu, ale už si to moc nepamatuji. Je to přece jen dávno," nevybavuje si Vlach žádné podstatné momenty ze zápasu proti tehdy vycházející star.

V té době se později nejproduktivnější Evropan NHL ve Zlíně příliš neprosazoval. Před svým odchodem do zámoří na zlínském ledě posbíral pouhou jednu asistenci. Zbylých šest kanadských bodů si připsal na Kladně. Gól vstřelil i při poslední vzájemné bitvě v sezoně 2004/2005, ale porážku 2:4 neodvrátil.

Jak stále světovou megastar bránit? „Nesmíte se mu dívat na puk. Jinak vám udělá kličku a je za vámi," radí Šenkeřík. „Jeho se všichni snaží bránit celý život a pořád se to nikomu nedaří. Je výjimečný," pokyvuje hlavou Jaroslav Balaštík.

Ten se s Jaromírem Jágrem setkal na kempu před mistrovstvím světa 2004 v Praze. Proti sobě si zahráli i během poslední výluky v roce 2004. Během angažmá v NHL se střetli potřetí. „Do Columbusu přijel s New York Rangers. Pro mě osobně to byl zážitek," nezastírá Balaštík.

Fanoušci i zlínští hokejisté věří, že si proti Jágrovi zahrají a stávka nebude před vzájemným duelem ukončena. „Bylo by parádní, kdybychom si proti němu zahráli. Uvidíme, jak dlouho výluka potrvá. Když se rozjede za měsíc, odehrají pár zápasů a třeba na nás nevyjde ani řada. Trošku by nás to mrzelo," přiznal brankář Jakub Sedláček.

Celá kabina také hltá informace o návratu útočníka Martina Erata, který by se za čtrnáct dnů mohl připojit k mužstvu. A v případě příznivých okolností naskočit do atraktivní bitvy proti Jágrovi a spol. „Kdyby přišel, byla by to paráda. Pro nás všechny i diváky by to byl svátek," už vyhlíží další hvězdnou tvář v kabině Antonín Honejsek.

„Mladí by se na něj dívali jako na vzor. Snažili by se jej napodobovat, ještě více si přidávat," doplnil svého parťáka i zadák Petr Šenkeřík.

S Jágrem by do Zlína přicestovaly i další české hvězdy, například obránce Marek Židlický. Pardubice má posílit třeba David Krejčí či Aleš Hemský. Pražská Slavia se vyzbrojila Romanem Červenkou. Sparta láká Patrika Eliáše, pozadu nechce zůstat ani nováček z Chomutova a Kometa Brno, kteří údajně lanaří Havláta a další borce.

„Ty hráče známe zatím jen z televize. Ve skutečnosti to bude ještě všechno rychlejší. Jsou to osobnosti a máme k nim respekt, který ale na ledě zmizí," dušuje se Honejsek. „Budeme si muset dát na ně velký pozor. Uvidíme, jak se s nimi vypořádáme," věří si Petr Zámorský.