Ucelený pohled Václava Klause na lidské dění v souvislostech politických, ekonomických, historických i kulturních, diváky zaujal. Bývalý prezident přiznal vřelý vztah k Lidicím, které ve svých politických funkcích často navštěvoval, a velmi ho proto zajímá pohled na tehdejší svět i okolnosti a ideologie, které vedly k tak hrozné tragédii v době druhé světové války.

Podle slov profesora Klause je proto zapotřebí a velmi důležité, aby se tato a podobné události stále připomínaly.

Evropská unie

Mnoho významných zamyšlení věnoval Václav Klaus Evropské unii. Jaká byla hesla před rokem 1989: Zpět do Evropy a jak toto heslo není totožné s heslem: Vpřed do Evropy. Podle jeho mínění EU pohlcuje starou dobrou Evropu a nyní dominuje nad Evropou namísto opačně. I imigrační nával je způsoben odstraněním překážek v podobě osobního pasu k překročení hranic.

Podle jeho názoru hlavní problém Ukrajiny spočívá v tom, že otázka, zda Ukrajina chce vstoupit do EU, jí byla položena v nevhodné době. Ukrajina je rozpolcena a v této době neměla stát před tímto rozhodnutím a proto je Ukrajina v problému nevinně a stále je důležité vyjednávat mezi stranami sporu.

Světové problémy

K problematice IS se vyjádřil v tom smyslu, že svět musí bojovat s krutým násilím, které někde vzniklo. Příčinu Václav Klaus vidí v útoku USA na Irák, k chybě, která nekontrolovatelně rozvířila arabskou a muslimskou část světa. Lidé by se měli proto rozmýšlet cestovat do rizikových zemí.

On sám je Čechem srdcem i duší. I když mohl mnohokrát zůstat v cizině, tak nezůstal, protože jeho domovem je Česká republika a do ciziny se má jezdit na dovolenou a třeba za prací a studiemi. Ve své domovině je pevně ukotven. Má sedm vnoučat ve věku mezi osmnácti lety a jedním rokem. Jeho pohled na svět v jeho souvislostech je prodchnut vlastenectvím.

Doporučuje nám, abychom mediální informace vyhodnocovali svým rozumem. Kdyby v EU zakázali cigarety, stane se kuřákem. Kdyby nebyl ekonom, toužil by být džezovým hudebníkem (kdyby to uměl). Tak moc obdivoval klavírní umění vynikajícího klavíristy Marcela Javorčeka, který jeho večer doprovázel. Hosta provázel vynikající moderátor Jiří Vaníček.

Závěrečný potlesk a autogramiáda s dlouhou frontou žadatelů o podpis do jeho knih nebo na fotografie potvrdila velký zájem diváků o setkání s Václavem Klausem.