A o co že to vlastně jde? Občané Žiliny již pátým rokem v dubnu vyrábí z různých materiálů figuríny čarodějnice, které následně věší na ploty či posadí na verandu. Poslední dubnový den pak mohou svou čarodějnici odnést na hranici. Většina z nich ale svou dámu na koštěti ušetří pro příští rok. S nápadem přišla v roce 2013 Kateřina černá spolu se svou sestrou a kamarádkou.

Ilustrační foto.
Právě jsme narodili

„Inspiraci jsme čerpali v obci Hradečno, kde něco podobného dělají už delší dobu. Vyrobili jsme si vlastní čarodějnici a udělali plakát, kde jsme vyzvali spoluobčany, aby také zkusili něco podobného," líčí Kateřina Černá, jejíž nápad v Žilině slaví neobyčejný úspěch. Již v prvním roce visely na žilinských plotech téměř čtyři desítky čarodějnic. V dalších letech navíc podomácku vyrobených čarodějek přibývalo, loni na plotech přistál rekordní počet, třiašedesát.


Mezi čarodějnicemi najdeme také všemožné rarity. Jednou takovou je baba v letadle, na houpačce, či létající ježibaba. Tu mají na svědomí dva místní kutilové. U žilinského kostela vyrobili mechanismus, který zajišťuje, že postava čarodějnice na koštěti skutečně létá, respektive jezdí po lanové dráze. Svojí patronku má v dubnových dnech také Hostinec U Růžičků, kde dělá štamgastům tradičně společnost čarodějnice Elixíra. Svojí kouzelnici má také Obecní úřad Žilina, jehož vstup hlídá kráska oděná do zeleného trička, které zdobí znak obce.

Ilustrační foto.
Tendr na opravy nemocnice se opozdí


Výrobu čarodějnice si každoročně nenechají ujít ani děti ze žilinské základky. Letos vyrobily babu Johanu, avšak ta své místo na plotě nenajde. V neděli poputuje na hranici.

„Mám velkou radost z toho, jak se akce v Žilině uchytila, hlavně kvůli dětem. Vůbec jsem takový úspěch nečekala, ale o to více jsem ráda. Často vídám nejen ty nejmenší, že pravidelně chodí s rodiči ulicemi, počítají čarodějnice a kontrolují, jestli nepřiletěla někam další," říká s úsměvem Kateřina Černá.