Hrát se bude v Baráčnickém domě v restauraci U Meisnerů v neděli 18. ledna od 19 hodin a diváci se mohou těšit na komedii. Komedii o Kladně, při které se zároveň můžete i leccos o našem městě přiučit, dozvědět – projde totiž vlastně celou jeho historii. Jak lákají organizátoři, dotkne se všeho od počátků s uhlobarony a dělníky z celých Čech v dolech, přes oceláře a hutníky v Poldovce, německé nálety za druhé světové války, hokej, období komunistického režimu, období vlády Vladimíra Stehlíka i bankrotu největší fabriky ve městě. Vidět budou i všelijaké jiné komédie," jak psal roztomile Josef Čapek v Pejskovi a kočičce.

„Někteří kluci z fanklubu tu hru viděli už dřív a líbila se jim. Proto přišli s nápadem, že bychom mohli divadlo pozvat, a jelikož za nás hraje hokejbal člen V.A.D. Honza Husák, byla domluva snadná," vysvětlil Jaroslav Zelenka z fanklubu, proč mezi fanoušky zavítá zrovna divadlo.

Podle něj ve hře sice nejde o hokej (byť je její součástí), ale je o Kladně a to většinu příznivců zajímá. „My se dost zajímáme i o industriální památky našeho města a tak nějak se nám zdálo dobré právě tuhle hru uvést k devadesátinám hokeje. Snad to osloví i lidi, které jinak divadlo nezajímá," věří Zelenka.

Divadlo bude hrát tentokrát před trochu jiným publikem, než na jaké jsou jeho herci zvyklí. A impresário divadla Jan Červený přiznává, že je nad výsledkem trochu v očekávání. „Buď se jim to bude líbit, nebo nás utlučou hokejkama, je to takový experiment. Každopádně už sám fakt, že se toto sportovní publikum rozhodlo pro kulturu, je rozhodně zajímavý a sympatický," vtipně i věcně podotkl.

K hokeji má V.A.D. pouze jediný vztah a ten už napsán byl, Jan Husák je členem divadla a zároveň hráčem Moribundusu, což je hokejbalový tým fanoušků. „Honza je průsečíkem obou zmíněných světů. Mimo něj nic. Teď tedy ještě přibude ten společný večer," říká Červený.

V.A.D. hraje Fe-Érii o Kladně od roku 2010 a v neděli to bude její třiatřicátá repríza. Kladenští ochotníci s ní navštívili už řadu míst v Čechách a jednou se hrála i na Slovensku. „Mnohokrát už se na našem představení ocitli lidé, kteří do divadla běžně z různých důvodů nechodí a co vím, tak vždycky byli spokojení. Jsme ideální divadlo pro nerozhodnuté diváky," dodal optimisticky Jan Červený.