Premiérou muzikálu Donaha! zahájilo Městské divadlo Kladno svou další sezonu. Jedná se o příběh party ocelářů, kteří jednoho dne přijdou o práci. Nejde jim jen o to, jak uživí svoje rodiny, ale také o chlapskou důstojnost a sebevědomí. Řešení, které se jim naskytne, je velkou výzvou a výsledek leckoho zaskočí. Rozhodnou se stát striptéry.

Odstartuje neuvěřitelně vtipný a dojemný zápas, ve kterém zvítězit znamená odložit stud i poslední kousek šatstva. Příběh je pro Kladno více než asociací. I zde se v minulosti museli chlapi vypořádat s tím, že ztratili práci v hutích. Dokonce se uvažoval o tom, že by mohl být zasazen do kladenského prostředí, od tohoto záměru pak ale na žádost režiséra Ondřeje Brouska divadlo upustilo.

Od české premiéry muzikálu Donaha! roku 2005 v Divadle F. X. Šaldy v Liberci vzniklo už jedenáct inscenací na českých, moravských a slezských scénách a ve většině případů se drží na repertoáru několik let, některé z nich se dokonce hrají dodnes. Inscenace Ondřeje Brouska v Městském divadle v Kladně je tedy dvanáctým nastudováním u nás.

„Herecký soubor nyní čítá čtrnáct členů. Budujeme v podstatě nový, do konce sezonu by v něm měli být další členové. Jsem rád, že naši nabídku přijala Jaromíra Mílová, která k nám přišla z Národního divadla. Byl to náš nejlepší úlovek," prohlásil umělecký šéf kladenského divadla Jaroslav Slánský. Do souboru se vrátili Jan Krafka, který byl zároveň vy minulých dnech pověřen řízením celého divadla, Miroslav Večerka či Zuzana Mixová. Podle Slánského se je podařilo vhodně doplnit mladými a nadějnými herci.

Diváci mohou od nové sezony opět využít možnosti předplatného, které bylo dříve zrušeno kvůli několikaleté rekonstrukci divadelní budovy. Tuto nabídku jich dosud využily přibližně tři stovky.

V plánu je obnovení kdysi tradičních akcí, tedy Malých kladenských Dionýsií a divadelního plesu nebo nově tematický večer k nedožitým narozeninám dramatika Václava Havla či hudební večery v kavárně.

„Naší snahou je přivést diváky zpět do divadelní budovy, ale ne za cenu nějaké podbízivosti. Z toho vycházel náš dramaturgický plán na novou sezonu," konstatovala dramaturgyně Kristýna Čepková.

Divadlo v této sezoně uvede celkem devět premiér. Nejbližší po muzikálu Donaha! bude 1. října na malé scéně inscenace Nadaný žák. Je zpracována na motivy mistra hororu Stephena Kinga. V listopadu se diváci mohou těšit na skotskou romantickou ironickou komedii Perfect days, počátkem prosince na konverzační komedii dvou žen z vězeňského prostředí Umřít smíchy. Naopak sezonu v divadle uzavře v červnu Shakespearova komedie Mnoho povyku pro nic.

Menší kladenské loutkové Divadlo Lampion, v němž působí dva noví členové souboru, připravuje na tuto sezonu čtyři premiéry. První z nich bude 8. října Pták Ohnivák, v listopadu uvede Záhadu hlavolamu, příběh, v němž bude hrát hlavní roli dívčí parta Rychlé šipky. Třetí bude inscenace Matylda a poslední v pořadí hra Superkluk.