Vznik Fešáků se datuje do roku 1967. Nejslavnější českou country kapelu založili Pavel Brümer (zemřel v roce 2015 ve věku 69 let), Karel Poláček a Jan Turek (zemřel vloni v prosinci ve věku 71 let).Ve skupině se vystřídala řada zpěváků, hudebníků, tím nejslavnějším zpěvákem byl bezesporu Michal Tučný.

Současným vedoucím kapely a také kytaristou je Antonín Kny. Kapelu tvoří Tomáš Linka (zpěv, foukací harmonika), Jindra Malík (zpěv, perkuse), Miloš Slezák (zpěv, steelkytara, banjo), Ladislav Bartoš (basová kytara, vokály), Pavel Macar (klávesové nástroje), Martin Melničenko (bicí, perkuse), Miroslav Roček (housle, mandolína, zpěv) a Robert Moucha (kytara, zpěv), který pamatuje samotné začátky Fešáků.

Fešáci jsou plni elánu a připraveni rozdávat pohodu.
Kapelník Antonín Kny: Fešáci? Jako kluk jsem jim chodil pro pivo

Původní název kapely zněl Greenes se po dvou letech změnil na Bluegrass Hoppers. V roce 1972 skupina již vystupuje jako Bluegrass Hoppers – Fešáci a od roku 1974 pouze pod názvem Fešáci. První Fešácké album Ostrov Fešáků vychází v roce 1975, dosud vydali Fešáci dvě desítky cédéček včetně DVD. To poslední, vztahující se k letošnímu padesátiletému jubileu, právě vychází. Fešáci ho pokřtili před pár dny v komorní atmosféře v prodejně Supraphonu, kde komplet vychází, na pražském Jungmannově náměstí.

Následně vyrazili k prvnímu koncertu turné do Varnsdorfu (12. května). Celé turné čítá 32 koncertů po celé republice a dvou na Slovensku (Piešťany, Bratislava). Vrcholem bude koncert v pražské Lucerně 23. listopadu, kde dojde k velkému křtu trojcédéčka i knihy. Fešáci pozvou všechny své bývalé členy a členky a další zajímavé hosty. Závěr obstará 19. prosinec koncert v Ústí nad Labem, kde vznikli původní Fešáci.

Fešáci slaví 50 let existence. Zdroj: archiv Fešáků

Dvě alba kompletu představují největší hity, které byly natočeny od roku 1969 do roku 2012. Zpívají tu všichni nejznámější zpěváci skupiny jako Jindra Šťáhlavský, Michal Tučný, Tomáš Linka, Pavel Brümer, Robert Moucha. Na třetím cédéčku, v nejnovějších skladbách, zazní hlasy Tomáše Linky, Jindry Malíka, Roberta Mouchy, Eriky Horké, Hany Mladé, Michaely Tučné i Antonína Kny. Bonusy zazpívají hosté Fešáků Ivan Halada, Pavel Kaiser a Rosťa Fišer.

„Naší snahou bylo, aby trojalbum mapovalo Fešáckou éru. Jsou tu základní pilíře všech našich desek a jsou tu i nové písně. Takže tu zazní třeba Fešácká verze písně Pohoda od Kabátů," podotkl Antonín Kny.

Zároveň Fešáci vydávají knihu, které dominují fotografie, včetně mnoha dosud nepublikovaných. „Když umíral Pavel Brümer, tak mi asi dva měsíce před smrtí povídá: „Sokolíku, něco pro tebe mám. Je to v krabici. Přijeď si proto než umřu, protože to pak moje holky vyhodí do koše." Tak jsem pro to přijel, ale ani jsem se do krabice zprvu nekoukal. Když jsem to pak viděl, žasnul jsem, co všechno se v krabici objevilo. Fotografie padesát let staré, dosud nepublikované a v parádní kvalitě. Hotový poklad. Tyhle skvosty kniha obsahuje," říká Antonín Kny, který byl hlavním strůjcem vzniku knihy, trojalba i koncertního turné. „Tonda odvedl největší kus práce," chválí Knyho zpěvák Jindra Malík.

Pracovní vytížení spojené s Fešáky přivedlo Knyho na chvíli i do nemocnice. „Bylo to ve chvíli, kdy vloni v prosinci zemřel Honza Turek, který se podílel na některých textech písní a zpočátku částečně i na knize. Tak nějak té práce bylo moc a já najednou nevěděl, zda to zvládnu. Tak jsem tak trochu zkolaboval. Protože ale Fešáky miluju a hudba je jediné, co umím, brzy jsem se oklepal," naznačuje Kny, že záhy pokračoval na přípravě desek, knihy i koncertů.

Country legenda Fešáci.
Zemřel hudebník Jan Turek, zakladatel country skupiny Fešáci

Cédéčko je na světě, kniha také. Spokojenost?

Antonín Kny: Ano, naprosto, jsem nadmíru spokojen.
Tomáš Linka: Voní to krásně novotou, hudba je dobře smíchána. Byl by hřích říci něco jiného, než, že jsem spokojen.
Jindřich Malík: Já jsem spokojen, protože 50 let Fešáků je pro mne hranice, kdy mohu už myslet na důchod. Rád jsem se téhle chvíle dožil a věřím, že když bude sloužit zdraví, ještě rozdáme mnoho Fešácké radosti.
Robert Moucha: Knížka se mi líbí moc, za vším je neskutečně mnoho práce, především Tondy. A říkám si, jak nám těch padesát let šíleně rychle uteklo. Jako voda.

Jak se, pánové, udržujete v kondici?

Robert Moucha: Na zahrádce. A v autě cestou na koncert spím. Já jsem před každým koncertem strašně nervózní.
Jindřich Malík: Na rozdíl od Roberta nejsem nervózní, ale s věkem si vše více a více užívám. Jsem pevnější v kramflecích. To je nezaplacení. Ti lidé a pocit, že jsme s nimi na jedné lodi, je nabíjející. A jinak mi manželka občas říká, abych jedl méně tučného a sladkého. Občas se to ale nedaří.
Tomáš Linka: Před rokem jsem byl na totální endoprotéze kolene, a jak jsem pak nohu odlehčoval, přišly problémy s kyčlí. S Fešákama těch pár písní vydržím, ale s mojí kapelou Přímá linka dvě hodiny ne. To si vezmu na pódium barovou stoličku a problém je vyřešen.
Antonín Kny: Já mám furt nějaké zdravotní problémy. Jenže mne tahle práce baví. Hraju na kytaru, jsem manažer, producent, vedoucí kapely. To mne nabíjí. Jinak se ale snažím třikrát týdně jezdit na kole. Po rovině.

Když se řekne Fešáci, co vás napadne?

Antonín Kny: Více než půlka života.
Tomáš Linka: Dobrá country.
Jindřich Malík: Jediná možná country z mého hlediska, která se tady dá odprezentovat.
Robert Moucha: Dobrá skvělá muzika. Jsem rád, že s nimi pořád mohu zpívat.

Skupina Harlej.
Lídr kapely Harlej Antonín Rauer: Votvírák je ve své podstatě jedinečný festival