Jedinečnou dopravní cestu s rozchodem 700 milimetrů nechal vybudovat majitel smečenského panství Jindřich Clam-Martinic původně jako neveřejnou, pouze pro potřeby panství. Projekt zpracovala v roce 1902 stavební firma z Kladna, která trat v letech 1903-1904 i postavila.

Největší význam měla trať pro potřeby cukrovaru ve Studeněvsi. Přepravovalo se především řepné semeno, vápenec, uhlí a koks. Zrušením cukrovaru v roce 1931 malodráha pozbyla významu a její provoz byl zastaven koncem března 1932. Přesto jsou terénní úpravy po úzkokolejce patrné v okolí Slaného a Smečna ještě i dnes a pozornému nezůstanou utajeny. 

Slavnostní zahájení výstavy, na níž se velkou měrou podílela zejména předsedkyně smečenského spolku, Eva Ničová, se konalo v úterý odpoledne. Galerie Dobeška (přízemí staré slánské radnice) poskytne návštěvníkům na fotografiích a prostřednictvím dobových tiskovin výpravu do historie úzkokolejky, kterou můžete vidět na vlastní oči i si ji osahat. Otevřeno je od úterý 19. září do 24. 9. 3017 od 13.30 do 16 hodin.

"Jsem velmi dojatá, jakou pěknou výstavu paní Ničová připravila. Pocházím ze Smečna a je velmi milé, že se někdo zajímá o historii a věnuje tomu svůj čas. Na výstavu do Dobešky jsem přišla s dcerou a vnučkami a moc děkuji za její uspořádání. Fotografie mi připomínají moje dětství i rodiče, které jsem už pochovala. Moc děkuji za krásný zážitek," řekla se slzami v očích návštěvnice výstavy Jarmila Fixová.

Koncert Floyd Pulses v Kladně.
OBRAZEM: Sportovní hala v Kladně ožila Floydy