Promítání rozdělené 
do čtyř bloků si mohli návštěvníci libovolně prokládat prohlídkou doprovodné soutěže fotografií nebo prezentací snímků Karla Pazderky, kde bylo ke spatření i několik snímků z Kladna.

    Závěr večera patřil Janu Hřebejkovi. Kladno a jeho okolí je mu známé, protože jedna z jeho sester bydlí v nedalekém Velkém Přítočně. „Pro mě je návštěva Klapky příležitost vidět filmy, které jinde nejsou. Je to inspirativní,“ řekl Jan Hřebejk o festivalu.

    Slavný režisér pak diskutoval s diváky, kteří se zapojili s nadšením. Na dotaz, které filmy se mu líbily, odpověděl takto: „Líbila se mi víc než polovina filmů. Zaujala mě kolekce těch animovaných, je neuvěřitelné, kolik kreativních lidí stále pracuje na tak náročných dílech.“

    Největší úspěch sklidil film Krabičky autora Jana Čapka, ve kterém hrál Michal Beran, jehož mohli diváci vidět i ve Hřebejkových Pelíšcích. „Viděl jsem jen poslední sérii. V té mě zaujala kromě krabiček ještě Růže. Kvůli tomu, že téma práce mělo být proces výměny pneumatiky,“ uvedl Petr Dědina, jeden z diváků.

Rozhovor s ředitelem kladenského filmového festivalu amatérské tvorby Klapka Michalem Vlčkem

Právě skončil pátý ročník vámi pořádaného festivalu, jaké jsou první dojmy?
Vše jsme zvládli bez technických problémů a kino jsme téměř naplnili. Jsme spokojení, ale máme i tipy, co zlepšit příští rok.

Jak jste se dostal k organizování festivalu a jak dlouho už na přípravách spolupracujete?
Na podzim roku 2007 za mnou přišla kamarádka Helena Valtová (dnes Podroužková), že by s pár kamarády ráda uspořádala filmový festival v Kladně a jestli bych se chtěl zapojit do příprav. Již od prvního ročníku se funkce všech různě prolínají a kouzelné na celém tom organizování je, že jsme vše zvládli vymyslet sami, bez donucení, tedy dobrovolně, ve svém volném čase a bez nároku na honorář.

Kdy začínají přípravy?
Přípravy festivalu každý rok začínají v září. Scházíme se pravidelně jednou za čtrnáct dní. Já, a mohu mluvit i za své kolegy, někteří jsou v týmu 
od počátku, někteří kratší dobu, já jsem festivalu a jeho přípravám propadl, stal se mým koníčkem. Manželku mám tolerantní, občas se do příprav zapojí.

Kolik lidí se přípravě podílí?
Celkem se přípravou festivalu aktivně zabývá devět lidí: Tomáš Rys, Magdalena Nováková,  Michal Vlček, Anna Laurencová, Jana Papajiková, Radek Hýka, Zlata Jamborová, Martin Makos a Ondřej Krynek.

Co je pro organizátory při přípravách a průběhu nejobtížnější?
Obtížné jsou části, které člověk nedělá s chutí. Asi nejobtížnější pasáží příprav je shánění sponzorů. Někteří nám jsou věrní, někteří odcházení, noví přicházejí.
Také je nám každoročně oříškem sehnat kontakt na nějakého čestného hosta festivalu, profesionála z branže. 
Po několika odmítavých, omluvných či neurčitých odpovědích na naše pozvání ale vždy čestného hosta seženeme. Pak je pro nás adrenalin, zda samotný festivalový den proběhne tak, jak jsme si ho naplánovali, bez technických 
a jiných komplikací a zda naplníme sál.

Je technické zázemí dostačující?
Technické zázemí prostor, ve kterých jsme festival pořádali v předchozích ročnících, bylo jedním z důvodů, proč jsme letošní Klapku přesunuli do kina Hutník. Nyní tam máme větší možnosti. Filmy můžeme promítat na staré promítačce na 35mm film, stejně tak na zbrusu nové promítačce z médií jako CD, DVD, Blue Ray, z lokálních disků a to 
v kvalitě HD a dokonce ve 3D.

Dal by se charakterizovat nějaký trend, kterým se tvorba amatérů ubírá?
V posledních ročnících převládá žánr „drama“. Tento trend se odráží i v našem výběru filmů, které budou 
na festivalu vysílány. Snažíme se toto téma proložit maximálně žánry úsměvnými. Větší šanci dostat se do výběru mají i filmy časově kratší, pro dosažení pestřejšího odpoledne.