Šestapadesátiletý Holas se narodil ve Svitavách, žije v Praze. Jak vzpomíná na prožívání prázdnin v dětství a jak se těší na letošní dovolenou?

Když se řekne prázdniny v dětství, co vás napadne?

To bylo hezké období. Většinou jsem jezdil na prázdniny k tetičkám, kde jsme s bratranci vyváděli různé věci, od spaní v seně až, já nevím, po sbírání borůvek a radovánky u vody, plavání. Fajn období. Pocházím ze Svitav, takže v tomto kraji jsme prázdniny prožívali.

Klidné období, nebo lotroviny?

Lhal bych, kdybych tvrdil, že jsme byli poklidná parta. Teď jsem si vzpomněl, jak jsme strejdovi sebrali Pionýra, trochu pojezdili a trochu ho zrasovali. Museli jsme ho pak nechat spravit. To nebylo veselé.

Jak si užíváte volna v současnosti?

„Dovolená pro mne, jako hudebníka, znamená, že máme koncerty a máme také volno. Odpočinout si musíme. Takže plánujeme volno dva týdny v červenci a deset dnů v srpnu,“ říká Karel Holas.

Michal Nesvadba bavil děti
Michal Nesvadba: O prázdninách jsem se bál jen nudy

Kam se v létě chystáte vyrazit za odpočinkem?

Nevím, jak členové kapely, ale já zčásti určitě do Karlových Varů, na festival. Vyrazil jsem tam letos s rodinou, tedy s manželkou a třemi dětmi.

Máte vysněnou dovolenou?

Tak to je celoživotní sen že nic nedělám. Já vím, že je to blbý, ale sním o tom.

A vysněné místo?

Nemám konkrétní místo, ale skvělá místa jsou v Karibiku. Přemýšlím, těch pěkných bylo více Kuba, Florida.

Dokážete si představit ležet na pláži a jen se pravidelně otáčet z boku na bok?

To v podstatě dělám. Jsem typ, který má rád sluníčko. 

Máte tři děti, jaké prázdniny jste volil?

Tak různě, často u moře. Ale ne že bychom se váleli, tam se dá dělat spousta věcí, hodně jsme chodili. A i když je člověk u moře, tak může vyjet do hor, zalyžovat si a zase dolů se vykoupat.

Co čeká letos Čechomor?

Právě jsme obnovili naši sestavu, Adam Malík hraje na kytaru a klarinet, přidal se baskytarista a klávesák Lukáš Čunta. Navíc s námi teď jezdí zpěvačka Martina Pártlová. Čekají nás prázdninové koncerty, na podzim budeme připravovat novou desku. Příští rok oslavíme 40 let, takže dotváříme oslavy a věci kolem. Materiál na desku máme hotový, teď makáme na aranžích, chceme pozvat zhruba třináctičlenný orchestr, který s námi zahraje.

O muzikantských aktivitách Karla Holase v Čechách se ví poměrně hodně, o jeho úspěších za hranicemi už možná méně. Dodejme tedy, že v letech 1993 až 1995 ho vztah ke keltské hudbě přivedl ke spolupráci s Alanem Stivellem, se kterým natočil album Again a absolvoval s ním evropské turné. Tato spolupráce pokračovala v roce 2003 koncertem „Keltská noc“ v Paříži na stadionu „STADE DE FRANCE“. Ještě předtím, roce 1991 zvítězil na francouzském rozhlasovém festivalu v Quimper a získal za hudební projev „Special Prix '91“.

Štěpán Kojan.
Štěpán Kojan ze skupiny Keks: Nejhezčí období kariéry? To zažívám právě teď!