Do akce se zde vůbec poprvé zapojí nejen veřejnost, ale i profesionálové z vokální skupiny Skety, kteří krátce před tím na náměstí vystoupí.

„Skety přislíbily, že se ke koledám připojí. Věřím, že to bude hezká atmosféra. Připravujeme letáky na akci, takže by se měly dostat co nejširšímu okruhu zájemců. Pro děti máme připravené balíčky s cukrovím, které vyráběli klienti s postižením z neziskovky Etincelle,“ popsal přípravy Filip Zoubek, hlavní organizátor a koordinátor Kladenských Vánoc.

Kromě zpěvu v centru Kladna se poprvé připojí k národní akci Středočeská vědecká knihovna v Kladně. V počátečních letech se v Kladně zpívalo například už i v areálu Střediska volného času Labyrint. Z dalších se připojí slánská 3. ZŠ Slaný v Rabasově ulici. Před její budovou se koledy s výjimkou prvního ročníku zpívaly zatím pokaždé.

„První ročník jsme sice vynechali, avšak od druhého zpíváme každý rok. A jinak tomu nebude ani letos. Zprvu se na akci před naší školou scházelo jen kolem padesátky lidí, loni jich ovšem už bylo kolem tisícovky,“ uvedla koordinátorka zpívání na slánské škole Ivana Češková.

Kladenská Fontána uspořádala vánoční výstavu.
Kladenská Fontána uspořádala vánoční výstavu

Podle ředitelky Jirky Sachlovė účast stoupá i díky doprovodnému programu, který si škola v posledních letech připravuje. „V posledních letech akci spojujeme ještě s naším dalším programem, někdy ji dokonce zakončujeme i ohňostrojem,“ nastínila ředitelka, podle které velkým lákadlem tradičně bývají žákovské vánoční trhy.

Děti na nich v minulosti vždy prodávaly různé vánoční výrobky, přičemž za utržené peníze si následně například zaplatily třídní výlet. Trhy ovšem letos podle slov ředitelky nahradí dílničky. „Letos trhy vynecháme, avšak nahradíme je vánočními dílničkami. Vyrábět se bude ve škole i před školou, přičemž příchozí si budou moci zkusit vyrobit s dětmi a šikovnými rodiči například voskové svíčky, vánoční věnce z papíru a další zajímavé výrobky,“ dodala Sachlová.

Dílničky se pro veřejnost otevřou úderem patnácté hodiny, asi v 16.30 hodin pak začíná besídka žáků školy, na které vystoupí i učitelský sbor. Česko bude společně zpívat koledy od 18 hodin.

„Atmosféra na akci je vždy úžasná, den si kromě návštěvníků užívají také samotné děti. Celé odpoledne zní vánoční písně. Osobně mám nejraději koledu Nesem Vám noviny, kterou každoročně zpíváme i u nás doma u stromečku. Největší úspěch pak u veřejnosti dle mého slaví píseň Vánoce, Vánoce přicházejí,“ dodala koordinátorka, podle které to, jestli letošní akce bude opět zakončena ohňostrojem, zatím není jasné.

Lidé mají stromky z plantáží ve velké oblibě.
Lidé mají stromky z plantáží ve velké oblibě

Rok od roku míst přibývá a mezi stálicemi nechybí například zlonická základní škola pod vedením jejího ředitele Jana Tůmy. Těleso zazpívá na prostranství před památníkem Antonína Dvořáka. Pod dohledem emeritní ředitelky Centra služeb Slunce všem v Unhošti, Blanky Dvořákové s Deníkem už roky zpívají také klienti Slunce a další místní.

„Akci s námi společně pořádá knihovna. I tentokrát očekáváme hojnou účast a společně budeme zpívat na prostranství před kavárnou,“ potvrzuje Blanka Dvořáková. Nebude chybět výborné občerstvení z tamní kavárny a stejně tak dobroty, které zpěvákům poskytuje každoročně štědrý sponzor deníkovské akce – kladenské pekárny La Lorraine.

Stálým místem zpívání koled jsou tradičně i prezidentské Lány, kde letos zpěváci vystoupí poprvé u obnovené historické oborní brány na křižovatce ulic Berounská a Lesní. Replika té původní byla slavnostně otevřena minulý měsíc.

„Zpívání koled se pro nás stalo hezkou předvánoční tradicí. S lánskými obyvateli se tu opět sejdou i členové našeho pěveckého sboru Chorus Laneum, kteří vždy udávají tón. Nebudou chybět teplé nápoje a další lahůdky. Myslím, že majestátní kamenná brána dodá zpívání zase jinou, ještě slavnostnější atmosféru,“ potvrdila Eva Havelková, členka Divadla Lány, které akci spolu s obcí pořádá.

Školáci z Kladna dostali k Vánocům Kindlotéku a hromadu knih.
Školáci z Kladna dostali k Vánocům Kindlotéku a hromadu knih

Zpívat se bude i před základní školou v Tuchlovicích. Podruhé se připojí školáci ze ZŠ Libušín. Akci si vzala na starost zástupkyně ředitelky Soňa Marková. Učitelé připraví hudební základy a veškeré texty budou mít přítomní k dispozici na velkém plátně prostřednictvím dataprojektoru.

Jak jsme již výše předeslali, aktivní je letos i Středočeská vědecká knihovna v Kladně (SVK), kde se zpěváci napříč generacemi sejdou, dle vlastního zájmu na prostranství před knihovnou. „Texty jednotlivých koled budou na místě k dispozici. Teplé nápoje, aby se zpěvákům lépe intonovalo, také. V případě nepříznivého počasí se akce uskuteční ve velké studovně,“ říká Jitka Hrušková z SVK v Kladně.

Pokud máte i vy zájem se zapojit se ve středu k celonárodní akci ve vašem městě a obci, stačí na webu Kladenského deníku rozsvítit hvězdičku a připojit se ke koledám. Více informací najdete ZDE.

Česko zpívá koledy.Zdroj: DENÍK