Autoři mohou své snímky do soutěže zasílat elektronicky na e-mailovou adresu obecního úřadu až do 30. března. Slavnostní vyhlášení se uskuteční v polovině dubna. „Soutěžící jsou rozděleni do dvou věkových kategorií. První jsou děti do patnácti let, druhou mládež od šestnácti let a dospělí," řekla Kladenskému deníku starostka Lidic Veronika Kellerová s tím, že v každé kategorii budou oceněna první tři místa.

„Může se jednat o fotografie historické, ale zobrazující nové Lidice, jejich občany a život. Neposílejte proto, prosím, snímky pietního území, růžového sadu, muzea, byť i ty k historii obce patří," žádá starostka fotografy.

Speciální podkategoriie se jmenuje Včera a dnes (historická fotografie a současný stav ve stejném výřezu). „Zde neopomeňte napsat, kdy byly oba snímky pořízeny," uvedla Veronika Kellerová.

V předmětu elektronickou poštou zaslaných fotografií by mělo být vždy uvedeno slovo: Fotosoutěž. Nezbytné je také uvést celé jméno autora, jeho poštovní adresu a věk a název snímku. „Fotosoutěže se může zúčastnit naprosto kdokoliv. Jednotlivé fotografie by měly být v minimální velikosti 1600x1200 nebo 1200x1600 pixelů, potřebných pro případnou možnost otištění. Fotografie samotná musí být uložena ve formátu JPG. Každý e-mail musí obsahovat prohlášení, že jste autorem zasílaných fotografií, máte vypořádána práva osob, které se na vašich fotografiích objevují. Od jednoho autora lze k uvedenému tématu přihlásit maximálně pět snímků," uvedla ke kritériím soutěže starostka.

Vyhodnocení provede porota složená ze zástupců obecního úřadu, zastupitelů a odborných spolupracovníků. Každá zaslaná fotografie bude hodnocena samostatně. Vítězné snímky budou uveřejněny na webových stránkách Lidic a v obecním zpravodaji.