Masopust připravil Památník Lidice ve spolupráci s obecním úřadem. „Je to pro nás velká událost, že jsme mohli tuto akci uspořádat. Vzhledem k tomu, že se nám nepodařilo nalézt žádné záznamy o tom, že by se v původních Lidicích masopust konal, je tak pravděpodobně prvním, jež se zde kdy uskutečnil," uvedla za pořadatele vedoucí vzdělávání Památníku Lidice Kateřina Oplatková Rezková s tím, že v rámci tvořivých dílen si týden před masopustem děti vyráběly masky.

Masopustní průvod se po čtrnácté hodině a společném výkřiku účastníků: „Sláva! Sláva! Sláva!" vydal do lidických ulic. Cestou měl tři zastávky s koblihami a občerstvením. První u Domu pro seniory Oáza, druhou pak před domem Josefa Poleščuka, jehož maminka i babička patřily mezi lidické ženy. Zde si dospělí mohli dát i něco ostřejšího. „Akce se mi líbí. Pro ženy mám připraveno také víno," svěřil se hostitel.

Poslední zastávka pak byla před obecním úřadem, kde koblihy a čaj rozdávala starostka Veronika Kellerová.

Po návratu do Lidické galerie se zde konal karneval a doprovodný program pro děti, spojený s vyhlášením nejhezčích masek.

V čele masopustního průvodu jel povoz Petra Bečky z Buštěhradu tažený kobylkami plemene halfling – Janou a Leonou. „Dostal jsem pozvání na lidický masopust, a tak jsem ho přijal. Už dříve jsem se s koňmi a povozem účastnil jiných akcí, například ve Svinařově," řekl Kladenskému deníku koňák.

V obci by chtěli z masopustního průvodu vytvořit novou tradici a už plánují zapojení mateřské školy či Mateřského centra Lidičky.
Podle slov starostky Veroniky Kellerové je pro každou vesnici důležité, aby se podobné tradice obnovovaly a udržovaly. „Lidé se při podobných akcích mají šanci více poznat, k čemuž masopust také přispívá," konstatovala starostka.

Další takovou společenskou akcí v Lidicích budou například velikonoční sbírání vajíček v parku nebo na konci dubna hojně navštěvované pálení čarodějnic.
„Na první lidický masopust tentokrát dorazilo možná více lidí z okolních obcí než místních. Příští rok proto více zapojíme mateřskou školu a tím se budou také více angažovat rodiče z naší vesnice," nastínila Veronika Kellerová.