Na vernisáži v knihovně oslavence přivítala zcela zaplněná studovna kamarádů a čtenářů, někteří museli postávat v chodbě, protože se dovnitř nevešli.

Luděk Švorc zde pokřtil svoji nejnovější knihu s názvem Pohádky od řeky Berounky, která završuje autorovu trilogii o dobrodružstvích myšáků Chloupka a Zoubka. Poetickými ilustracemi ji stejně jako u předchozích dvou Švorcových pohádkových knih opatřila Marcela Alfonso. Všechny tři díly pohádek jsou niterně spjaty s místy, která jsou pro Luďka Švorce srdeční záležitostí.

Před křtem přečetl jednu z pohádek svým zvučným hlasem herec Václav Rašilov. Před časem také namluvil spisovatelovy pohádky na CD.
V sále panovala pohodová nálada. Tu umocnilo i několik krásných písniček v podání skupiny Starej pán. „Jsem moc rád, že se tu sešlo tolik lidí,. Přišli mí kamarádi lékaři, přátelé z kultury, příbuzní, spousta známých," byl potěšen autor. „Momentálně píši pohádku pro kreslený film. Nyní se pohybuji v Himálajích," uvedl s úsměvem.

V rámci vernisáže se uskutečnila i autorova autogramiáda, při níž Luděk Švorc podepsal asi dvě stě výtisků. Knížku vydalo spolek Halda, které už pomohlo na svět řadě publikací kladenských autorů. Finančně přispěl kladenský magistrát.

„Luďka Švorce jsem sledoval kdysi už jako fotografa a jeho poetické snímky řek a přírody mně byly vždy velice blízké. Sám mám přírodu moc rád. Líbí se mně, mimo jiné, kniha Brdy poetické, jezdíval jsem tam na vandry," řekl při slavnostním zahájení výstavy ředitel knihovny Jiří Míka. Byl velmi potěšen, že se zde sešlo tolik lidí. Autor: Olga Fikrlová