„Přeji vám příjemnou zábavu a hodně legrace. Vyhovuji také vaší žádosti a povoluji masopustní průvod Smečnem," prohlásil radní.

Průvod byl zakončen v sokolovně, kde byla pohřbena basa a pro děti tu byl připraven zábavný program se zpěvačkou Inkou Rybářovou, jež pokřtila už své sedmé CD. Na všechny účastníky tu navíc čekaly zabíjačkové hody. Dospělí si pak zatančili při večerní masopustní diskotéce.

Další masopustní oslavy se o víkendu konaly například v Buštěhradu, Horním Bezděkově či Bílichově. Jinde, jako třeba v Kačici nebo Stehelčevsi, se na ně teprve chystají.

Smečenští chtějí vytvořit novou tradici

Medvěd, medvědář, smrtka, ženich a nevěsta, kobyla a další tradiční masky nechyběly v sobotním masopustním průvodu městem Smečnem. V roli báby s nůší se v něm pohybovala i jedna z hlavních organizátorek, předsedkyně zdejší kulturní komise Lenka Iblová. Kladenskému deníku cestou odpověděla na několik otázek.

Masopust ve Smečně 2016.

MASOPUSTNÍMU PRŮVODU předzpívávaly členky smečenské kulturní komise. Uprostřed její předsedkyně Lenka Iblová.

Je pravda, že se jedná o první smečenský masopust?
Úplně ne. V minulých letech zde masopustní průvod pořádala mateřská škola. Letos jsme se rozhodli ho udělat ve spolupráci se školkou a školou větší. Proto jsme také zvolili trochu pozdější termín, než má masopust být, vliv na to měly i jarní prázdniny,účast by nejspíše ovlivnily.

Kdysi dávno se ve Smečně velké masopusty konaly?
To se nám nepodařilo zjistit. V kronikách jsme po tom nepátrali.

Připravovali jste nějak speciálně masky do průvodu?
Třeba masku medvěda nám vyrobila výtvarnice Alena Buriánová, nádherného koně ušila knihovnice a členka kulturní komise Lenka Bartošová. Mnohé masky jsme pak dělaly svépomocí.

Chcete tak založit novou tradici?
Rádi bychom. V kulturní komisi se snažíme, aby tady k sobě měli lidé blízko. A například masopust je pro to dobrá šance.´

Co vás ve Smečně v nejbližší době čeká?
Pravidelně budeme promítat pohádky a filmy v Kině na kolečkách, chystáme besedu s bylinkářkou, připravujeme se také na další jarní jarmark, jenž je spojený s pěveckou soutěží Smečenský skřivánek.