Díky iniciativě Martina Jiráka, Společnosti patriotů Slaného, starostovi Slaného Martinu Hrabánkovi, Laborkám. cz při Gymnáziu Václava Beneše Třebízského ve Slaném a Infocentru Slaný se podařilo zapsat hned dva počiny, které Slanému už nikdo nevezme.

Vzhledem k tomu, že město Slaný proslavil legendární slaný pramen, který v dávných dobách vyvěral z úpatí Slánské vody a později se ve městě prý sůl i z vody vyvařovala, staví místní na této zajímavosti.

Ilustrační fotografie
Dárci krve dnes slaví. Můžete se dárcem stát i vy?

Po sbírce slánek, kterou založilo před několika lety infocentrum a usiluje o světové prvenství, nechali členové Společnosti patriotů Slaného vyrobit obří funkční slánku. Ta už je v knize rekordů zapsaná od loňského září. A to byl jen krůček k tomu, aby se její náplň také náležitě využila. Slaňák Martin Jirák proto přišel počátkem roku s nápadem, proč nezkusit posolit lidem chleba přímo při festivalu na náměstí v Pelhřimově. A kolik se jich vůbec dokáže sejít.

Slovo dalo slovo a Slaňáci se do slavného města rekordů na Vysočině rozjeli. Jelikož je ve Slaném dlouhé roky aktivní také tým gymnazijních Laborek.cz, kteří jsou v Pelhřimově už jako doma, ani kluci a holky pod vedením svých profesorů nezůstali tentokrát pozadu. Společně se rozhodli postavit o víkendu starostovu zánovní škodovku na čtyři keramické slánky se znakem města. Bylo to napínavé, vzrušující a jedinečné. Lidé nadšeně přihlíželi oběma slánským rekordům a mnozí se i aktivně zapojili.

V Sítenském údolí se uskutečnil Seniorský desetiboj pořádaný Městskou policií Kladno.
Kladenští senioři soutěžili v desetiboji

Frontu na posolený krajíc chleba si poctivě vystálo na pelhřimovském Masarykově náměstí pod dozorem sčítacího komisaře 229 jedinců. Stejně tak Slaňáci dokázali, že keramika něco vydrží, protože čtyři malé slánky opravdu unesly bezmála dvoutunové starostovo auto. Úkol byl tím náročnější, že náměstí v Pelhřimově se mírně svažuje. Do poslední chvíle nikdo ani nedutal, všichni stáli v bezpečné vzdálenosti od vozu, včetně starosty, který si přál asi ze všech nejvíce, aby škodovka přečkala rekord ve zdraví. Povedlo se! Velká gratulace a o to větší motivace, s jakou zajímavostí vyrazí Slánští do města rekordů příště.