Myslivecký ples se v Kladně koná v pátek 29. ledna. „Rádi bychom navázali na tradici, která tu byla až do druhé poloviny osmdesátých let," řekl Kladenskému deníku předseda kladenského okresního mysliveckého spolku Petr Frühauf.

Celým večerem budou návštěvníky plesu provázet tři myslivečtí trubači, dvě děvčata a jeden muž. „Troubením například přivítají příchozí před domem kultury, uvádět budou jednotlivé části programu a v přestávce předvedou ukázky mysliveckého troubení, tedy jaké signály používáme při různých mysliveckých akcích. Jiné troubení se používá třeba na začátku honu, jiné na konci, další při ulovení určitého druhu zvěře a tak dále. Pak jsou různé fanfáry, " nastínil předseda.

K tanci pak bude hrát blšanská skupina Taurus Jaromíra Laksy, která se osvědčila na několika vesnických mysliveckých plesech. Zábavu zpestří i vystoupení kladenské taneční skupiny Tornado.

„Ples je sice myslivecký, ale to vůbec neznamená, že je určen jen pro myslivce. Naopak.Zvána je veřejnost," vysvětlil Petr Frühauf.
Zlatým hřebem každého mysliveckého plesu bývá zajímavá tombola. Chybět samozřejmě nebude ani při této akci v Kladně. „Bude věcná i zvěřinová. Její součástí bude několik divočáků, ale i srnčí nebo dančí zvěř nebo bažanti," láká návštěvníky předseda myslivců.

Myslivecké plesy patří v taneční a společenské sezoně mezi nejoblíbenější, a to nejen z důvodů zmíněné tomboly. „Při tom kladenském se návštěvníci nejen pobaví, ale mohou i více poznat myslivost a udělat si obrázek o tom, že nejsme jen lovci a ti, kteří způsobují jen neštěstí, ale naše práce v lese a přírodě je v mnohém jiná," poznamenal Petr Frühauf.

Okres Kladno, respektive jeho polnosti, lesy a stráně, je rozdělen na 45 honiteb. z toho 22 (včetně obory Lány) spadá po linii státní správy pod kladenský magistrát, zbývajících 23 pod Městský úřad Slaný.

O honitby se starají myslivecká sdružení nebo honební společenstva. Některé honitby jsou také v pronájmu soukromých osob. „Vlastníci pozemků nad pět set hektarů mohou vytvořit honitbu. Potom buď přijmou nějaké myslivce, kteří na ní hospodaří, nebo ji za tímto účelem pronajmou mysliveckému sdružení či fyzické osobě," dal nahlédnout pod pokličku myslivosti Petr Frühauf.

Na Kladensku a Slánsku je podle něj přes šest set myslivců, z toho asi 350 organizováno v Českomoravské myslivecké jednotě, jíž je okresní myslivecký spolek součástí. Spolek organizuje v součinnosti s uživateli honiteb kynologické, střelecké, kulturní, vzdělávací a společenské akce. Podílí se také na každoročních výstavách a hodnocení trofejí.

Z celkové plochy okresu je 69,9 procenta zemědělských pozemků, které z 90,2 procenta tvoří orná půda. Lesy zaujímají 17,4 procenta rozlohy.

Více se o plesové sezoně na Kladensku a Slánsku dočtete v sobotním tištěném vydání Kladenského deníku.