Vedle několika dalších stánků byl nejočekávanější právě ten s chutným býkem na rožni. Vůně pečeného masa se od něj linula už na dálku. Do Slaného býka přivezlo řeznictví a uzenářství Ritter až z Valašských Klobouků. Řezník Josef Ritter, který kvůli akci z domova vyjížděl už ve dvě hodiny ráno, přiblížil, o jakou pochoutku vlastně jde.


„Je to býk francouzského plemene Limousine. Jde o mastné plemeno, které se chová v podstatě pouze na maso. Ke grilování se hodí skvěle a široké uplatnění najde i v české domácnosti. Z masa je výborná svíčková, guláš i polévka. Býka jsme pro tuto akci koupili od soukromníka, který se zaměřuje na ekologický chov. Je poměrně mladý, třináctiměsíční, a v živé váze měl až téměř půl tuny,“ popisoval řezník. Na rožni se pak nad bukovým dřevem peklo asi 260 kilogramů masa po dobu sedmi hodin.

Diváci viděli například model přívozu, který jezdí na Lipně, kanadskou dřevařskou loď či bitevní loď Bismarck. Foto: Jan Brabec
OBRAZEM: Židovský rybník v Lánech patřil lodním modelům


Natěšení zákazníci se ale obsluhy stánku na tuto specialitu chodili ptát už několik hodin před jejím dokončením. Nebýt nehody na dálnici, mohli by býčí maso ochutnat o něco dříve. „Zájem je veliký, lidé tu trpělivě vyčkávají, což nás samozřejmě těší. Maso jsme ale začali grilovat v syrovém stavu a kvůli nehodě na cestě jsme se se začátkem příprav zdrželi. Býka jsme z toho důvodu dali na oheň až kolem osmé ranní. Má to nějaký proces a vzhledem k tomu, jaké je počasí, raději vyčkáváme. Teď budeme býka ještě chvíli důkladně dusit. Chceme, aby maso bylo kvalitní,“ přiblížil přípravy Josef Ritter. 


S prázdnou však neodcházeli ani ti, kteří dorazili na slánské náměstí za kulturou. Kromě zahajovacího flétnového vystoupení návštěvníky bavili divadelní herci i zpěv Sabiny Křovákové, vítězky Česko-Slovenské Superstar. Děti se pak kromě výrobních dílniček mohly zabavit třeba hrou stolního fotbálku v herní zóně nebo putovat světadíly v rámci speciálních stanovišť s úkoly. Slavnost vyvrcholila večerním koncertem kapely Lokomotiva v čele s Petrem Vondráčkem.