Tragikomický příběh podnikavé ženy, která je v cestě za svým snem ochotna jít přes mrtvoly. Je to silná káva s překvapením podle receptu kultovního německého filmového režiséra.

„Brémská svoboda nese velmi současné téma hluboké osamělosti, bezcitnosti a sadismu okolní společnosti, ze kterého se nedá vymanit smířlivou cestou. Fassbinder toto téma, které se vine celým jeho dílem, zabalil do žánru měšťanské truchlohry, ve které se vzdělaní, bohatí a vážení měšťané chovají jako bezcitná hovada," vyjádřila se k novému představení dramaturgyně Marie Nováková.

Brémská svoboda je šestnáctou hrou z pera Rainera Wernera Fassbindera, kterou napsal v roce 1971 na objednávku brémského divadla Schauspielhaus Bremen. O rok později zrežíroval její televizní inscenaci, kde si zahrál roli Rumpfa. Inspirací byl autorovi osud zdejší ženy Gesche Margarethe Gottfriedové, jejíž trest smrti, vykonaný roku 1831, byl poslední veřejnou popravou v Brémách.

Zbrusu nový překlad hry pro kladenské divadlo připravil Martin Sládeček. Ten řekl o hlavní hrdince Géše: „O této postavě by se dalo napsat mnoho her. Její základní atributy jsou velká, vášnivá, osamělá a nekompromisní. S postupujícím časem hrubne a je stále ironičtější, půjčuje si výrazy z chlapského slovníku, jak je odkoukala od mužů ve svém okolí, ale nestává se chlapem. Právě v tom je její síla. A naopak: ve správné chvíli se dovede s psíma očima velmi žensky Zimmermana zeptat ‚Miluješ mě?'. Proto je svobodná. Neosvobodila se od různých stereotypů, ale pohybuje se mezi nimi svobodně."

V hlavní roli se představí Marie Štípková . Dále se diváci mohou těšit na Šárku Opršálovou, Alenu Štréblovou, Jiřího Böhma nebo například na Petra Buchtu.