O Buštěhradu je známo, že se v něm nachází psí útulek Bouchalka, ovšem od úterý je zde také unikátní knižní útulek. První takováto malá knihovna se nachází na chodbě Základní školy Oty Pavla v Buštěhradu.
První knižní útulek zřídil nedávno založený místní spolek Fair trash, jehož posláním je šíření a propagace recyklace a upcyklace.

„Tento pojem je v zahraničí poměrně známý. Jedná se o přeměnu odpadu ve věc, která má větší hodnotu. Je to taková recyklace na druhou. Děti by měly být vedené k tomu, aby se k věcem chovaly rozumně od malička. Velmi mi vadí plýtvání, " vysvětlila sochařka a akademická malířka Veronika Richterová ze spolku Fair trash.

Umělkyně se nápadem knižního útulku inspirovala v zahraničí. „Ve Francii tradičně fungují letní plážové knihovny, kdy město platí studenty, kteří ve stanu půjčují všem zájemcům knihy. Podobně by to mělo fungovat i zde," dodala Veronika Richterová. Na projektu s ní pracoval také její manžel, výtvarník a grafik Michal Cihlář.

Žáci si budou moci z knihovničky svazky půjčovat na přečtení a poté je vracet, nebo si mohou nějakou knížku i nechat a přinést za ni jinou či se takto zbaví knížek, které mají doma a už o ně nestojí. Ovšem tento útulek na chodbě základní školy je pouze první vlaštovkou. Externí knihovničky by se brzy mohly objevit na dalších několika místech Buštěhradu.

„Dalším místem, kde bychom ji rádi postavili, je hřiště u Pelíšku. Předpokládám, že se bude jednat o skříň, která bude upravena tak, aby do ní nepršelo," prozradila další plány Richterová. Součástí projektu bude také výtvarná úprava knihoven, kde jsou jako dekorace použity například i odpadové materiály.

Spolek Fair trash získal na výtvarné a technické pojetí knihovniček podporu od Přemyslovských středních Čech z Malého přemyslovského měšce.

Knižní útulek by Buštěhradští mohli vídat také na autobusové zastávce. „Tam se to úplně nabízí. O knihovnu by se měl vždy jeden člověk starat. Občas ji zkontrolovat a dohlédnout, aby se v ní nenacházelo něco, co do polic nepatří," podotkla umělkyně.

Kromě půjčování má knižní útulek ve škole ještě jednu funkci. Jedna police je vyhrazena na sběr různých věcí, které by jinak putovaly do odpadkového koše. „Z boku knihovny bude vždy napsáno, co mají děti nosit. Z nasbíraných materiálů budou poté ve školní družině tvořit nové výrobky. Teď mají přinášet víčka a úlomky plastových hraček," uzavřela Veronika Richterová.

Ve škole zajímavý projekt velmi vítají a nejvíce jsou zvědaví, jak se k němu žáci postaví. „Budeme sledovat, jak se to vyvíjí. Zda si děti půjčují, jak knihy ubývají nebo přibývají. Bude to taková studie," vyjádřila se vychovatelka Anna Holeyšovská.

Se zájmem bude vše sledovat také ředitelka školy Kristýna Krečová. „Učím češtinu, čili o to více knižní útulek oceňuji. Navíc je knihovna velmi krásně výtvarně pojata. Děti si mohou knihy klidně jen vzít do ruky a prolistovat," uzavřela ředitelka.