Oblíbenou akci na konci léta pořádá občanské sdružení PARTAS nebo-li Podpora a rozvoj tělovýchovných aktivit Smečno. „Vždy jsme pořádali soutěže pro jednotlivce. Za splnění různých úkolů dostávají děti žetony, za které si následně mohou koupit různé odměny a sladkosti," vysvětlil Kladenskému deníku Jaromír Tůma ze sdružení PARTAS.

Letošní novinkou byla kolektivní Velké soutěžní klání. Toho se kromě dětí museli zúčastnit také dospělí. „Chtěli jsme do her zatáhnout i rodinný doprovod," usmál se Jaromír Tůma.

Kromě členů sdružení obstarávali jedno stanoviště smečenští dobrovolní hasiči. U nich měly děti za úkol srazit proudem vody pyramidu z plechovek. Velmi oblíbenými úkoly byly také hod mokré houby kašpárkovi do obličeje, střelba z luku či překážková dráha na kole.

Kromě soutěží byl připraven i doprovodný program. Tanečnice předvedly vystoupení orientálních tanců. Po nich se konala ukázka chovatelů a psů z kynologické stanice v Libušíně. K tanci i poslechu poté zahrála oblíbená kladenská kapela All Right Band.

Cestu do zámecké zahrady si našlo mnoho lidí. Mezi nimi také Vít Repešský z Přelíce se svou dcerou Kristinkou. „My jsme na takové akci už potřetí. Dcera chodí do Smečna do školy, takže tu má kamarády a PARTAS mají všechny akce vždy skvělé, takže na ně rádi chodíme," vyjádřil se jeden z návštěvníků.
Množství her vyžaduje také dobrou přípravu. „Snažíme se vše připravovat minimálně měsíc dopředu a posledních čtrnáct dní řešíme technické záležitosti. Nutné je, abychom měli dopředu domluvené sponzory," uvedl za pořadatele Vladimír Otta.

Kromě Her bez hranic pořádá PARTAS například Maškaření a Mikulášskou. Také se starají o volnočasové aktivity pro děti. „Děláme kroužek vojenské historie a přírodovědný kroužek. Měli jsme i sportovní zaměření na míčové hry, ale děti už vyrostly a nemají o fotbal nebo florbal zájem," uzavřel Vladimír Otta.