Z všedního záběru udělá báseň, vypráví příběhy, které kolem sebe vidí v náznaku a následně domýšlí. Miluje přírodu. „Život s fotografií mě těší, je to nekonečné tajemství fotografického obrazu a jeho sdělení. Mísí se mi příběhy tvůrců a herců. Jsem vděčná těm, kteří se nechávají fotografovat, aby tak společně se mnou podávali zprávu o tomto světě, jehož malý kousek mohu díky fotografii poznávat," uvádí ke své tvorbě.

Narodila se před více než šedesáti lety na severní Moravě. Vše podstatné v jejím dětství se odehrálo ve vesnici Dlouhomilov. Sama pořádala výstavy, a to i za minulého režimu. Podílela se i na zveřejňování tehdy komunisty neoblíbených fotografů. Umění se totiž dělilo na oficiální profesionální a takzvané amatérské.

S partnerem Michalem Tůmou po změně režimu zakládá fotografické studio FOTOMIDA. Vydává nepodbízivé knihy převážně obrazové, art pohlednice i pohlednice regionální.

Dana Vitásková žije od roku 2012 v Benešové nad Černou. Pokračuje v nakladatelské práci, pořádá výstavy a sama také nadále občas fotografuje. „Ze svého severního okna se dívám na náš divoký jižní svah a s úžasem sleduji jeho divadelní proměny," přibližuje své vnímání umělkyně.

Výstava v Kladně potrvá do konce srpna. Autor: Olga Fikrlová