Výtvarná výstava Kladenské dvorky vstupuje letos už do 30. ročníku. V malebných zákoutích kladenského Podprůhonu představí v sobotu a v neděli svá díla více než sto umělců a výtvarníků. Mediálním partnerem výstavy je Kladenský deník.

Návštěvníci Dvorků se letos mohou těšit na několik novinek. Jak uvedla za pořadatele Šárka Netrvalová z oddělení kultury kladenské radnice, patří k nim například kniha vydaná u příležitosti kulatého výročí výstavy. „Je plná fotografií a vzpomínek na všechny předchozí ročníky. Zájemci si ji budou moci koupit na vybraných dvorcích, hřišti Bukovka a následně 
i v městském informačním centru," řekla Netrvalová.

Další novinkou je turistická známka vydaná k jubileu výstavy.

Open–air akce bude slavnostně zahájena v sobotu ve 13 hodin na dvorku U Jedličků. Vzpomínka zde bude věnována letos zemřelému Viktoru Stříbrnému, významnému kladenskému umělci a jednomu ze zakladatelů a vůdčích osobností Kladenských dvorků.
„Vystavena zde budou také jeho díla, která nám zapůjčila manželka Viktora Stříbrného," sdělila Šárka Netrvalová.

Dvoudenní akce má ale mnohem širší záběr, než jen prohlídku prací profesionálních i amatérských umělců na pětadvaceti podprůhonských dvorcích. Návštěvníkům nabízí také bohatý doprovodný program.

Na hřišti Bukovka vystoupí v sobotu kapela Vltava, Heřman Švihák, Stíny úsvitu, Jananas a Roman Dragoun & His Angels.
Na dvorku U Hlavy zahraje mimo jiné Divadlo Taška, dvorek u Maninů v sobotu nabídne Petra Linharta či Dagmar Andrtovou–Voňkovou. 
U Sedláčků začne v 16 hodin Orloj snivců a nebudou chybět ani pouliční představení.

Nedělní program začne 
v 10.30 hodin na hřišti Bukovka. Odstartují ho Kladenské heligonky. Poté se bude pokračovat na dvorku U Hlavy, kde zahraje Divadélko U Zvonu, Duo Dvořák a Pazderka, Kolektivní halucinace, Zrní a Johny, Mikouš a Petr.

Dvorek U Jedličků nabídne interprety Starej pán swing&blues a Robert Balzar Trio. Poté návštěvníci uslyší Druhou štaci, Neřež a nejslavnější kladenskou folkovou skupinu Hop Trop. U Maninů zahraje mimo jiné Divadlo Buchty a Loutky.